Hlavní obsah

Kubík vody v části Moravskoslezského kraje zdraží o pětikorunu na 95,37 korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cena vody na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku stoupne od ledna příštího roku o 4,97 korun na 95,37 korun za metr krychlový včetně DPH. Zvýšení představuje 5,5 procenta.

Článek

Vodné zdraží o 2,63 korun (5,49 procenta) na 50,50 korun a stočné o 2,34 korun (5,5 procenta) na 44,87 korun za metr krychlový. „V kalkulaci vodného a stočného pro příští rok se odráží vývoj nákladů v nutnosti financovat plán obnovy, rozvoje a oprav vodohospodářské infrastruktury nebo v personální oblasti. Naše politika udržuje dlouhodobě výši vodného a stočného pod republikovým průměrem. Cílem je nadále poskytovat našim zákazníkům vysoce kvalitní služby v požadovaném rozsahu za přiměřené ceny,“ uvedl generální ředitel SmVaK Anatol Pšenička.

Mluvčí společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) Marek Síbrt uvedl, že při průměrné spotřebě mírně pod 90 litry na osobu a den představuje zdražení částku zhruba 160 korun pro jednoho odběratele ročně. Čtyřčlenná domácnost tak zaplatí za měsíc přibližně o 53 korun víc, ročně 640 korun navíc.

Průměrná cena vodného a stočného v ČR letos činí přibližně 93 korun za metr krychlový. Od ledna ale zřejmě stoupne.

SmVaK minulý týden oznámily, že v příštím roce investují do obnovy a rozvoje infrastruktury 753 milionů korun, což je dosud nejvíce v historii. Dalších 288 milionů korun půjde do oprav. „Téměř 334 milionů korun poputuje do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 256 milionů do vodovodních sítí a 143 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu - Ostravského oblastního vodovodu,“ uvedl Síbrt.

SmVaK jsou největší vodárenskou firmou v Moravskoslezském kraji a patří i mezi největší v zemi. Vodu dodávají více než 730.000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také například do části Olomouckého kraje nebo do pohraniční oblasti Polska. Společnost má více než 850 zaměstnanců.

Loni firma vytvořila čistý zisk 404,5 milionu korun, což bylo o 25 milionů více než v roce 2019, a tržby za vodné a stočné jí meziročně vzrostly o 67,7 milionu korun na 2,57 miliardy korun. Vlastníkem firmy je španělská společnost Aqualia Czech sídlící v Madridu.

Reklama

Doporučované