Hlavní obsah

Léta nepřístupný zámek v Bravanticích si budou moci lidé prohlédnout i letos

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Léta nepřístupný zámek v Bravanticích na Novojičínsku, který se pro veřejnost poprvé otevřel loni, si budou moci lidé prohlédnout i letos.

Článek

„První letošní prohlídka se bude konat v neděli 17. dubna ve 13:00, zájemci se ale musí předem objednat. Za obec, která loni získala památku do svého majetku,“ sdělila Lenka Gulašiová.

Návštěvníci podle ní mají při komentované prohlídce jedinečnou možnost zažít úplně jiný zámek, než na jaké jsou běžně zvyklí. „V Bravanticích se seznámí jak se syrovou skutečností léta neopravovaného zámku, tak s nepopíratelnými půvaby areálu, jehož nejstarší část bývala vodní tvrzí s dodnes patrným pozůstatkem vodního příkopu,“ uvedla Gulašiová.

Prohlídka zahrne také nahlédnutí do bývalého francouzského a anglického parku i vstup do areálu kolem kostela svatého Valentina. V areálu je šest objektů, například i bývalý kravín.

Zájemci o prohlídku musí napsat na e-mailovou adresu vera.sustkova@seznam.cz nebo zatelefonovat na číslo 556 417 052. „Dobrovolné vstupné bude využito při rekonstrukci zámku, která začala díky nadšení obyvatel Bravantic už loni v červenci,“ uvedla Gulašiová.

Zámek byl po roce 1948 sídlem státního statku. V minulých letech patřil soukromým majitelům, žádný z nich ale památku neopravil. Chátrající areál proto obec koupila ve výběrovém řízení a nyní připravuje projekty na jeho využití. Konají se tam dobrovolné brigády, jejichž cílem je udělat základní údržbu.

Reklama

Doporučované