Hlavní obsah

Opava na projekty navržené obyvateli opět vyčlení 1,5 milionu korun

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Opavský magistrát na projekty navržené obyvateli města i v letos vyčlení 1,5 milionu korun. Lidé mohou návrhy podávat od 17. ledna do 1. března. Jde o šestý ročník participativního rozpočtu, který se jmenuje Nápady pro Opavu.

Článek

V minulosti z iniciativy obyvatel ve městě vznikly například taneční parket pod širým nebem, sprchy na vodní mlhu či nové dětské hřiště.

„Nápady pro Opavu můžeme chápat jako jeden ze způsobů, jak se občané mohou aktivně podílet na zlepšování života ve svém městě. Sami si totiž navrhují co zlepšit, opravit či postavit ve svém okolí. V roce 2022 na tyto projekty město vyčlenilo jeden a půl milionu korun, tedy stejnou částku jako před rokem,“ řekl mluvčí radnice Roman Konečný. Proti prvnímu ročníku participativního rozpočtu je podle něj částka pětinásobná.

Jedinou změnou oproti předchozímu ročníku je snížení počtu podpisů na předložený návrh z 30 na 15, uvedl Konečný. „Nápady pro Opavu Opavané přijali a každý rok přihlásí hned několik zajímavých projektů, které obohacují veřejný prostor. Mám radost, že se tak prostřednictvím participativního rozpočtu ještě více zapojují do tvorby našeho města. Jednoznačně se ukazuje, že se jedná o správnou cestu,“ podotkl náměstek primátora Petr Orieščík (ČSSD) Díky Nápadům pro Opavu se podle něj podařilo realizovat už 18 z celkem 19 schválených projektů za více než tři miliony korun.

I letos budou přihlášené projekty rozděleny na malé do 100.000 korun a velké do 400.000 korun. Díky tomu uspěje více jednotlivých projektů. Nápady situované do městských částí nebo týkající se městských příspěvkových organizací musí mít souhlas starosty či ředitele organizace.

Projekty přihlášené do počátku března pak bude po formální stránce hodnotit městská komise. „Hlasování o nápadech, které prošly všemi fázemi hodnocení, pak bude probíhat pouze elektronicky, a to na webu města od 1. června do 15. června 12 hodin. Konečné výsledky budou zveřejněny 16. června, úspěšné projekty se budou realizovat do konce příštího roku,“ dodal Konečný.

Reklama

Doporučované