Hlavní obsah

Ostrava chce mít do května nového dodavatele elektřiny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pětadvacet městských společností totiž o dodavatele přišlo kvůli zastavení dodávek od společnosti Lumius, a musely tak elektřinu začít odebírat od dodavatele poslední instance, což výrazně zvyšuje náklady na elektrickou energii.

Článek

Společnost Lumius ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku o ukončení dodávky elektřiny a plynu zákazníky informovala 11. ledna. Ukončení dodávek ze strany této společnosti, která byla významným dodavatelem elektřiny pro magistrát a některé městské obvody, postihlo také 25 ze 155 městských organizací. Od 12. ledna začaly proto instituce odebírat elektřinu od dodavatele poslední instance. Opoziční zastupitelé na dnešním jednání vytýkali městu, že situaci řešilo málo aktivně. Primátor Tomáš Macura (ANO) ale kritiku odmítá, podle něj město dělalo maximum možného a situaci od ledna intenzivně řeší. Město ale podle primátora musí postupovat v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

„Prvním krokem bylo vypsání jednacího řízení bez uveřejnění, což je taková zkrácená varianta zadávacího řízení. Chtěli jsme tak pokrýt časově omezenou dobu, než se nám podaří připravit zakázku pro nějakého stabilního dodavatele energie. Bohužel se nám nikdo nepřihlásil, svědčí to o tom, že situace na trhu s elektřinou je teď mimořádně komplikovaná. Proto jsme v urychleném režimu vypsali a připravili zakázku na stabilního dodavatele elektrické energie, která by v případě pozitivního vysoutěžení měla trvat od 1. května až do konce roku 2023,“ uvedl Macura. Primátor předpokládá, že i s ohledem na delší časové období se městu přihlásí více dodavatelů.

„Aktuálně to znamená tu nepříjemnost, že město platí za elektrickou energii řádově o deset až 15 milionů korun více, závisí to na mnoha faktorech,“ podotkl Macura. Pokud by se do května podařilo městu najít nového dodavatele, předpokládá, že ho navýšené náklady na elektrickou energii budou stát přibližně 60 milionů korun. „A samozřejmě nevíme, za jakých podmínek bude nová nabídka,“ doplnil Macura.

Společnost Lumius ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku při ukončení dodávky elektřiny a plynu uvedla, že v poslední době měla zhruba 5500 odběrných míst, kterým poskytovala dodávky elektřiny a plynu. Znamenalo to přibližně 1500 zákazníků. Většina z nich je chráněna právě institutem dodavatele poslední instance, a mají tak dodávky elektřiny a plynu zajištěny. V Ostravě dodávala kromě magistrátu elektřinu například zoo, ale i nemocnici, divadlu nebo domovům pro seniory a dalším.

Společnost Lumius vznikla v roce 2002 jako česká firma, kterou je dosud. V roce 2020 dosáhla firma podle výroční zprávy čistého obratu 3,9 miliardy korun a její čistý zisk činil 237,6 milionu korun. Zákazníkům v Česku dodala 1,25 terawatthodiny elektřiny a 1,89 terawatthodiny plynu.

Reklama

Související témata:

Doporučované