Hlavní obsah

Ostrava za 2,5 milionu korun nechá zlikvidovat černou skládku v Přívoze

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz začíná likvidace nelegální skládky odpadu. Náklady na odstranění rozsáhlé černé skládky v místě řadových garáží mezi Úprkovou a Rovnou ulicí budou zhruba 2,5 milionu korun.

Článek

„V řádu několika dnů zmizí obrovské množství odpadu, které se zde nahromadilo během posledních let a na které upozorňovaly stížnosti občanů. Odvoz odpadu začíná dnes,“ sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná. Podle ní je na skládce stavební, demoliční, velkoobjemový i směsný komunální odpad, ale také pneumatiky či odpad z elektrospotřebičů.

„Nešvar černých skládek se bohužel rozrůstá, majitelé pozemků často nemají snahu problém řešit. Likvidaci skládky v Ostravě-Přívoze předcházel náročný proces, neboť stát, jakožto vlastník pozemku, nekonal. Město tohoto většinového vlastníka pozemku opakovaně vyzvalo k odklizení odpadu, ten však reagoval nevstřícně, načež se dokonce pozemku vzdal. Takhle jsme to nechtěli nechat, proto jsem ráda, že se podařilo v rozpočtu alokovat finanční prostředky na kompletní likvidaci této rozsáhlé černé skládky,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Mluvčí připomněla, že odpad se v areálu garáží nelegálně shromažďoval od roku 2012. „Historicky vlastnické právo většiny pozemku náleželo zaniklé organizaci Podnikový výbor ROH OKR – Dolu Vítězný únor v Ostravě. Pozemek byl od 12. října 2010 do 29. května 2020 ve vlastnictví České republiky s právem hospodaření Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který se pozemku vzdal,“ uvedla mluvčí. Dodala, že město se snažilo jednat i s menšinovými vlastníky pozemku, kteří ale poukazovali na to, že odpad na místo neuložili.

„Obdrželi jsme řadu stížností nejen ze strany občanů, ale i vedení nedaleké školy a dalších subjektů. Podněty evidovala Policie České republiky i Městská policie Ostrava. S ohledem na zajištění bezpečnosti jsme v místě nechali nainstalovat kameru a díky součinnosti s městskou policií se pak podařilo vyřešit hned několik přestupků nezákonně odloženého odpadu na této skládce,“ doplnila Šebestová. Město se nakonec rozhodlo, že skládku nechá zlikvidovat, podobně chce letos postupovat se skládkou u řadových garáží v Muglinovské ulici. Ve spolupráci s městským obvodem nechá tuto skládku v průběhu roku odstranit.

Reklama

Související témata:

Doporučované