Hlavní obsah

Třinec rozšíří hřbitov v příměstské části Oldřichovice

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Třinec na Frýdecko-Místecku rozšíří hřbitov v příměstské části Oldřichovice. Postupně v něm vznikne 387 nových hrobových míst pro pohřbívání do země a přibude také dalších 324 urnových míst.

Článek

ČTK to dnes řekl náměstek primátorky Ivo Kaleta (Osobnosti pro Třinec).

Podle něj je ve městě deset hřbitovů, ale právě hřbitov v Oldřichovicích patří k vyhledávaným. V lokalitě se navíc rozšiřuje zástavba, a kapacita hřbitova tak už byla nedostačující. Kvůli rozšíření hřbitova je ale nutné postavit příjezdovou komunikaci a dobudovat páteřní komunikace hřbitova. Vybudovat se musí i dešťová kanalizace či rozvody užitkové vody. Počítá se také se sadovými úpravami, oplocením a mobiliářem podél příjezdové a páteřní komunikace hřbitova. Město chce nechat odstranit budovu s toaletami, kterou nahradí mobilními toaletami.

„Chceme začít v srpnu a s ukončením počítáme v listopadu. Celkové náklady na tuto první část budou činit více než deset milionů korun,“ uvedl Kaleta. Hřbitov pak bude připraven na další postupné rozšiřování. „V dalších letech město plánuje postupné a systematické obsazování hrobových míst podle potřeby, včetně doplňování přístupových chodníků, mobiliáře a osazování kolumbárií,“ uvedl Kaleta.

Podle něj je hřbitov téměř zaplněn. „Hřbitov je, pokud se to tak dá říct, oblíbený. O pohřbívání v této lokalitě je velký zájem. Chceme vyjít vstříc žadatelům, proto jsme se rozhodli pro jeho rozšíření. Samozřejmě máme hrobová místa i v jiných městských hřbitovech, kterých máme deset, ale lidé z této oblasti nechtějí být pohřbeni někde daleko. Je to navíc i oblast, kde se velmi rozšiřuje zástavba rodinnými domky, takže tam přibývá obyvatel,“ podotkl Kaleta. Na hřbitově je nyní 580 hrobů, z toho je 78 urnových a 502 kopaných.

Podle Kalety v této části regionu stále, především u starších lidí, přetrvává zájem o pohřbívání do země. Město tak má obecně problém s nedostatkem míst pro pohřbívání. „Problém je hlavně na centrálním hřbitově, kde se kapacita blíží naplnění. Nevýhodou je tlecí doba, která je strašně dlouhá, a tím pádem kapacita chybí,“ podotkl náměstek. Město tak do budoucna bude muset tento problém řešit, protože míst pro kopané hroby je nedostatek. Už v minulosti mělo vytipovánu lokalitu pro nové centrální pohřebiště, ale průzkumy ukázaly, že půda ve vybrané lokalitě není pro obdobný záměr vhodná.

Reklama

Doporučované