Hlavní obsah

Vlkům ve Slezských Beskydech se narodila vlčata, zjistili odborníci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vlkům, kteří se pohybují na česko-polském pomezí Slezských Beskyd, se narodila na české straně vlčata. Pracovníci Hnutí Duha a zoologové z Mendelovy univerzity v Brně je pozorovali v přírodě a snímky vlčat zachytily i fotopasti.

Článek

Rozšíření smečky o vlčata je zřejmě důvod, proč se v oblasti Jablunkova letos častěji objevují útoky vlků na hospodářská zvířata, uvedlo dnes Hnutí Duha v tiskové zprávě.

„Vlci se do Slezských Beskyd vrátili už před několika lety. První rozmnožování na české straně pohoří zdokumentovali vědci před dvěma roky v létě 2020. Z genetických analýz vyplývá, že přísluší ke karpatské vlčí populaci. Smečka se pohybuje jak na české, tak na polské straně,“ uvedl Miroslav Kutal, koordinátor Hnutí Duha Šelmy.

Rodičovský pár podle něj prochází obtížným obdobím, kdy musí uživit mláďata, která zatím neumí sama lovit. To je důvod, proč vlci vyhledávají nejsnáze dostupnou potravu. „Rozumíme frustraci pastevců, kteří své chovy již zabezpečili, a přesto u nich došlo ke škodám. Bohužel žádné opatření není stoprocentní a v některých případech může nějakou dobu trvat, než chovatel najde to pravé řešení pro svůj chov. Proto nabízíme pomoc v podobě šetření příčin útoku nebo konzultace možností zabezpečení stád,“ dodal Kutal, který pracuje v Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

Návštěvníci Slezských Beskyd se ale podle odborníků o svou bezpečnost bát nemusejí. „Obavy ze střetu s lidmi nebo napadení člověka nejsou na základě dostupných informací na místě. K žádnému podobnému případu v České republice v posledních desítkách let nedošlo. Případy napadení člověka nejsou známé ani ze Slovenska, kde je koncentrace vlků vyšší než u nás,“ dodal terénní pracovník Hnutí Duha Šelmy a Mendelovy univerzity v Brně Jiří Labuda.

Reklama

Doporučované