Hlavní obsah

Zchátralý zámek v Bravanticích na Novojičínsku má zachránit nově založený spolek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zchátralý z části renesanční a z části barokní zámek v Bravanticích, který loni získala obec do svého majetku, má zachránit nově založený spolek. V něm jsou především místní obyvatelé, kteří se podílejí na obnově památky.

Článek

Bravantický zámek je bývalá vodní tvrz, která byla postupně přestavěna na venkovský renesanční zámek. Zámecký areál tvoří čtyřkřídlý renesanční starý zámek, pozdně barokní nový zámek a anglický park. Po roce 1948 v něm sídlil státní statek. V minulých letech patřil soukromým majitelům, žádný z nich ale své plány neuskutečnil a památku neopravil. Loni v červenci jej získala obec. Počítat může s podporou místních lidí.

„Zdejší obyvatelé se do práce pustili opravdu s velkou vervou. Vznik spolku je jen dalším logickým krokem. Jako právnická osoba bude partnerem obce, a kromě jiného má možnost čerpat dotace ze státního rozpočtu a získávat granty z fondů Evropské unie,“ řekl předseda Zámeckého spolku Bravantice František Brázda. Mezi 24 zakládajícími členy spolku jsou lidé, kteří se na záchraně bravantických zámků aktivně podílejí od chvíle, kdy je obec loni získala do svého majetku.

Kromě záchrany zámeckého areálu se spolek chce soustředit také na vznik muzea a zámeckých expozic a na vybudování poznávacích stezek a relaxačních zón jak v okolí zámků, tak v jiných částech obce. „K naším cílům patří podpora turistického ruchu v Poodří a pomoc při vybudování návštěvnické infrastruktury v okolí Starého a Nového zámku a kostela svatého Valentina. Ostatně komentované prohlídky zde probíhají už od srpna loňského roku,“ doplnil Brázda.

Spolek chce i nadále pořádat kulturní, sportovní, osvětové a společenské akce určené jak pro obyvatele Bravantic, tak pro veřejnost. Pokračovat budou i dobrovolné brigády, které se konají každou středu od 16:00, do nichž se může zapojit kdokoliv, kdo chce přiložit ruku k dílu.

Reklama

Související témata:

Doporučované