Hlavní obsah

Bývalá jesenická knihovna se zřejmě promění na centrum na podporu podnikatelů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Bývalá knihovna v Jeseníku, jejíž prostory nyní zejí prázdnotou, by se mohla proměnit na centrum inovace zaměřené na podporu začínajících podnikatelů, talentovaných studentů a regionálních firem.

Článek

V takzvaném inovačním hubu by měly vzniknout nejen sdílené pracovní prostory, ale i místa určená například pro workshopy. Přestavba knihovny na inovační centrum by přišla odhadem na 20 milionů korun. Knihovna se z budovy přestěhovala v roce 2019.

„V budově bývalé knihovny na ulici Lipovská by měl vzniknout sdílený pracovní prostor, inkubátor pro začínající podnikatele, místo zajišťující poradenství pro zralé inovativní firmy, ale i prostředí pro pořádání tematických workshopů a seminářů. Součástí bude také prototypová dílna umožňující praktickou výuku pro školy, programy a kurzy pro kutily a širokou veřejnost, například 3D tiskové centrum,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Musialová.

Představou tvůrců projektu je, aby se inovační středisko stalo místem pro zprostředkovávání kontaktů s krajskými organizacemi na podporu investic, obchodu a technologického rozvoje. Pro začínající podnikatele zde vznikne také možnost zřízení virtuální kanceláře. Prostory mohou využívat i k jednání či jiným podnikatelským účelům, doplnila mluvčí.

Podle zástupců radnice by inovační centrum mělo podpořit místní podnikatele. „iHUB je konkrétní nástroj na podporu kreativity, podnikavosti a podnikání a k udržení lidí v regionu,“ uvedl místostarosta města Tomáš Vlazlo. Infrastrukturu a vybavení prostor by podle mluvčí radnice mělo zajistit Inovační centrum Olomouckého kraje, město poté na svá bedra převezme rekonstrukci budovy. „Ze studie zpracované pro Inovační centrum Olomouckého kraje vyplynuly náklady na rekonstrukci budovy kolem 20 milionů korun. Nyní budou, s ohledem na vývoj cen ve stavebnictví, upřesněny,“ uvedla mluvčí radnice.

Městská knihovna Vincence Priessnitze se v roce 2019 přestěhovala do nového Centra společných aktivit, které zhruba za 27 milionů korun vzniklo v areálu divadla. Město pro knihovnu hledalo zázemí několik let, prostory v původní vile bez výtahu v Lipovské ulici knihovně už léta nevyhovovaly. „Budova původní knihovny zůstala bez využití po dostavbě Centra společných aktivit, kde byla vybudována nová moderní knihovna. V rámci festivalu ImZentrum zde měl probíhat projekt, který by budovu oživil komunitním centrem či klubovnou pro děti s handicapem. To vše bohužel zhatila pandemie koronaviru a tyto projekty se nestihly rozběhnout. Nyní je knihovna prázdná,“ dodala Musialová.

Inovační centrum se buduje v Olomouckém kraji například také v Přerově, a to v Blažkově domě v centru města. Stavbaři se již loni pustili do opravy tohoto zchátralého historického domu, jeho rekonstrukce vyjde na 72 milionů korun. Prostory pro podnikatele včetně vybavených dílen by se měly otevřít na přelomu let 2023 a 2024.

Reklama

Související témata:

Doporučované