Hlavní obsah

Koncertní cyklus Klasika Viva nabídne v Olomouckém kraji čtyři koncerty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

České smyčcové duo, varhanní recitál Daniely Valtové Kosinové či harfista Martin Sadílek ozdobí první část koncertního cyklu Klasika Viva, který se tradičně odehrává na severu Olomouckého kraje.

Článek

V Šumperku pořadatelé festivalu chystají tři koncerty a v Jeseníku jeden, sdělil dnes ČTK zakladatel a organizátor cyklů Roman Janků. Cyklus má na severu kraje dlouholetou tradici, poslední dva roky však do něj zásadně zasáhla pandemie koronaviru.

Pořadatelé věří, že v letošním roce je čeká již normální koncertní sezona. „Věřím, že budeme moci plánovat a organizovat koncerty jako dřív. Jen s tím rozdílem, že bude nutné splnit určité podmínky pro návštěvu koncertů,“ uvedl Janků. „První koncert je naplánován na pondělí 14. února a s radostí můžu říct, že se po mnoha letech Klasika Viva vrací do výstavní síně Vlastivědného muzea v Šumperku. Na ten akusticky krásný sál se velice těším,“ doplnil.

Březnový koncert bude možné navštívit jak v Šumperku, tak i v Jeseníku. „Varhanice Daniela Valtová Kosinová patří mezi nejlepší české hráčky na tento nástroj a na našich koncertech ji přivítáme poprvé,“ uvedl pořadatel.

V dubnu vystoupí pouze v Šumperku finalista televizní soutěže Vitosos V4+, šestnáctiletý harfista Martin Sadílek. „Jeho vystoupení v televizním klání bylo fantastické, doufám, že i šumperské publikum si jeho umění nenechá ujít,“ dodal Janků.

Festival Klasika Viva s jarní a podzimní částí má dlouholetou tradici, první ročník se uskutečnil v roce 2001. Původní název tehdy začínajícího hudebního projektu zněl Hudba na radnici, neboť prvních šest koncertů se odehrálo v prostorách šumperské obřadní síně. V následujících letech projekt ještě dvakrát změnil jméno, od roku 2004 nese název Klasika Viva. Od roku 2008 se koncerty konají také v Jeseníku. Smyslem festivalu je nabídnout lidem na severu Olomouckého kraje kvalitní koncerty vážné hudby v podání mladých úspěšných umělců či hudebníků známých jmen.

Reklama

Doporučované