Hlavní obsah

Kopřivnou obsadila cizokrajná zvířata, vytesaná jsou z ledu a sněhu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Žirafa Rothschildova, slon indický, pavián či hroch obojživelný se stali novými obyvateli střediska Kopřivná na Bruntálsku. Vytesáni jsou ze sněhu a ledu, tým zkušených řezbářů a sochařů na nich pracoval celý týden.

Článek

Ozdobou areálu by se měla zvířata stát na následující týdny. Ledové sochy jsou na Kopřivné k vidění již podruhé, loňský, první ročník mohli lidé obdivovat až do konce března. Podobná atrakce je v Jeseníkách jediná.

„V Jeseníkách podobnou atrakci nenajdete. Loňský ročník se nám osvědčil, o výstavu byl velký zájem, zaznamenávali jsme nadšení návštěvníků, kteří loni hledali důvody zůstat venku a jít někam za zábavou nebo kulturou. Vzhledem k dobrým ohlasům jsme se proto rozhodli, že to spácháme i letos,“ uvedl provozní ředitel střediska Luboš Švrček.

Ledovou zoo otevřelo středisko v těchto dnech, letos přitom navázalo spolupráci s ostravskou zoo. „Pojali jsme to stylem zvířat z celého světa. Máme zde proto paviána, slona, hrocha, zebru, rysa či žirafu. V areálu jsou umístěny dvě sněhové sochy, jde o sousoší slonů a hrocha, ledových soch máme zde dohromady šest,“ uvedl ředitel areálu. Sochy jsou umístěny po celém areálu, část z nich je k vidění i u horní lanovky. Vstupné do ledového království je dobrovolné, výtěžek půjde na některý z mezinárodních záchranných projektů, na nichž se podílí i Zoo Ostrava, doplnil zástupce střediska.

O ledovou a sněhovou nádheru se postaral tým zkušených řezbářů a sochařů složený z Mariána Maršálka, Filipa Lyska, Igora Kučery, Václava Lemona, Alberta Šimráka, Ondřeje Procházky a Romana Mikuše. „Tito mistři v oboru své sochařské umění předvedli již na velkolepých ledových show, jako je Ice Master na Hrebienku nebo na Ledových Pustevnách. Třebaže se práce sochařů může zdát idylickou, za vytvořením každé sochy stojí spousta tvrdé práce. Stavební materiál tvoří 170 kostek ledu, každá o váze 80 kilogramů, a obrovské hromady sněhu,“ upřesnili zástupci areálu na svých stránkách www.koprivna.cz.

Sochy v nadživotní velikosti vyrobené z desítek tun ledu se staly ozdobou Ski areálu Kopřivná v Malé Morávce na Bruntálsku také loni na začátku února. Majitelé střediska se výstavou snažili tehdy zatraktivnit zimní sezonu, kdy byly areály uzavřené kvůli opatřením proti koronaviru. Výstava byla rovněž umístěna u horní stanice lanovky, kvůli vládním restrikcím se k ní však lidé dostávali jen na běžkách i pěšky. „Loni byly extrémně dobré klimatické podmínky, jak na sníh, ale i samotná zima byla dlouhá. Sochy nám zde vydržely až do konce března,“ doplnil Švrček.

Reklama

Související témata:

Doporučované