Hlavní obsah

Maraton ve štafetě na vozíku v Olomouci propojí vozíčkáře se zdravými lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Olomouci se tento pátek uskuteční dvanáctihodinový maraton ve štafetě na vozíku. Akci s dlouholetou tradicí pořádají olomoučtí vozíčkáři.

Článek

Smyslem akce je propojit na 250 metrů dlouhé trati svět lidí s tělesným postižením se světem těch zdravých. „Do štafety v prostorách Rudolfovy aleje Výstaviště Flora, která letos nese podtitul Spojené světy, se může přihlásit kdokoliv, každoročně se jí účastní několik set lidí všech generací,“ řekl ČTK Milan Papežík ze Spolku Trend vozíčkářů Olomouc.

Dvanáctihodinová štafeta odstartuje v 10:00, jezdci budou moci využít štafetovou trať do 22:00. Podstatou akce je dodržet nepřerušený řetězec štafetových jízd, aby se po celou dobu na trati pohyboval alespoň jeden vozík. „Chceme přiblížit všem zdravým lidem svět osob pohybujících se na mechanickém vozíku, aby se mohli alespoň na chvíli vcítit a pochopit, jak obtížné je tento vozík ukočírovat. Každá nerovnost terénu jde poznat a člověk pak uzná, že to vozíčkáři nemají jednoduché,“ uvedl koordinátor akce Milan Papežík.

Také podle ředitele spolku Tomáše Zrnky je cílem akce ukázat, jak složitý je každodenní pohyb člověka na vozíku. „V Olomouci a celkově v Česku se věci mění k lepšímu, stále se však my v Trendu vozíčkářů, naši klienti, lidé s fyzickým postižením i lidé například se zrakovým postižením setkáváme ve městech s bariérami. Je velká škoda, že musíme i v dnešní době upozorňovat architekty, projektanty, stavaře a úřady, že jsou některé i nové stavby nevhodně realizovány, a překážky, které my ‚choďáci‘ nevidíme, jsou mnohdy pro lidi s postižením jen velmi složitě překonatelné,“ doplnil Zrnka.

Do štafety se každoročně zapojují lidé napříč generacemi i školní třídy, zaměstnanci, skupiny přátel nebo firemní kolektivy, do invalidního vozíku usedne i řada známých osobností. Pořadatelé slibují dosud největší doprovodný program pro rodiny s dětmi, který se během štafety kdy konal. Jeho součástí budou koncerty a vystoupení, diváci se mohou těšit na mladou rockovou kapelu DneskaNe, buskerské duo Kláva, orientální tance v podání skupiny Zalika Team, zpěváka a finalistu SuperStar Martina Šafaříka, kulturní program vyvrcholí koncertem kapely Legendy se vrací.

Akce vozíčkářů se opět odehraje v předvečer olomouckého půlmaratonu.

Reklama

Doporučované