Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc nabídne letos šest koncertů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jubilejní dvacátý ročník, který se uskuteční 12. až 28. května, se odehraje na různých místech Olomouce včetně poutního místa na Svatém Kopečku.

Článek

Na festivalu vystoupí například americký jazzový pianista Uri Caine, Škampovo kvarteto s Ivou Bittovou či Revuckého vokální ansámbl z Kyjeva, řekli dnes novinářům zástupci pořádající Moravské filharmonie Olomouc.

„Jubilejní ročník Dvořákovy Olomouce přináší na ploše pouhých šesti koncertů velmi rozmanitou paletu žánrů. Vedle proslulých děl Antonína Dvořáka nabízí možnost zaposlouchat se do hudby spojující v sobě různé hudební světy a kompoziční techniky, jako je tomu například u skladby Nein! pro klavír a orchestr Uriho Caina, kterého inspirovala Devátá symfonie Ludwiga van Beethovena, nebo projektu Bojíte se baroka? v podání souboru Soqquadro Italiano,“ uvedla dramaturgyně festivalu Ivana Kalina Tabak.

Festival 12. května zahájí Uri Caine, který v Redutě představí svou variaci na Devátou symfonii Ludwiga van Beethovena. Dílo mělo světovou premiéru v únoru minulého roku v Praze, koncertu bude předcházet beseda s posluchači. Další koncert 16. května v sále Klášterního Hradiska obstará italský soubor Soqquadro Italiano s projektem Bojíte se baroka?, který spojuje barokní hudbu italských paláců i ulice s prvky jazzu a swingu.

V plánu přehlídky je také světová premiéra komorní opery Durst, uskuteční se v Telegraph Loftu. „Dílo je sondou do problémů současné společnosti a spolupracoval na něm mezinárodní tým umělců včetně českého hudebního skladatele Roberta Jíši. Autorkou libreta je rakouská spisovatelka Elke Laznia,“ uvedla mluvčí filharmonie Klára Mars. Do pravoslavného chrámu sv. Gorazda umístili pořadatelé další koncert, a to Revuckého vokálního ansámblu z Kyjeva, který vystoupí pod vedením sbormistra Volodymyra Kurače. Na programu budou chrámové pravoslavné zpěvy včetně kyjevských a byzantských nápěvů.

Posluchači se mohou těšit také na společné vystoupení zpěvačky a skladatelky Ivy Bittové a Škampova kvarteta v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. O festivalové finále se 28. května v Redutě postará koncert s názvem Dvořákovy skvosty z Nového světa. Moravskou filharmonii bude řídit norský dirigent českého původu Stefan Veselka. I závěrečnému koncertu festivalu bude předcházet beseda s umělci.

Reklama

Doporučované