Hlavní obsah

Na Olomoucku příští rok vzroste cena vodného a stočného

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na Olomoucku příští rok podraží pitná voda, kterou lidem a firmám dodává společnost Moravská vodárenská. Cena vodného a stočného za metr krychlový vody se od 1. ledna včetně DPH zvýší zhruba o 5,6 koruny na 94,76 koruny.

Článek

Letos se cena vodného a stočného včetně DPH na Olomoucku zvýšila z loňských 87,01 koruny na 89,18 koruny, tedy o více než dvě koruny. Moravská vodárenská zásobuje na Olomoucku, Prostějovsku a Zlínsku pitnou vodou zhruba 400 tisíc obyvatel.

Moravská vodárenská je členem skupiny Veolia a vodohospodářskou infrastrukturu v Olomouci má pronajatou do roku 2030. Vedení Moravské vodárenské růst cen vodného a stočného na Olomoucku nekomentovalo. „Mírné zvýšení reflektuje inflaci, růst cen energií i stavebních nákladů. Při průměrné spotřebě se změna ve čtyřčlenné olomoucké domácnosti promítne v řádech desetikorun měsíčně,“ sdělila mluvčí radnice Radka Štědrá.

Radnice část nájemného vybraného od Moravské vodárenské investuje zpět do oprav, rekonstrukcí a rozvoje vodohospodářské infrastruktury, v roce 2022 na to použije 87 milionů korun. „V příštím roce uskutečníme například rekonstrukci kanalizace v ulici Opletalova za téměř šest milionů korun i kotelny na čističce odpadních vod na Nových Sadech. Tam investované peníze představují částku téměř 15 milionů,“ uvedl primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Příští rok bude v Olomouci zahájena stavba nízkoteplotní sušárny kalů za bezmála 185 milionů korun. Město zaplatí tři čtvrtiny nákladů, dotace pokryje 38,2 milionu korun. Stavba má být hotová v roce 2023. „Po uvedení nového zařízení do provozu nás konečně přestane obtěžovat každoroční zápach z polí. Kaly z čističky už totiž zemědělci přestanou zaorávat na polích v okolí města jako hnojivo, ale nově budou využity k výrobě tepla. Díky investici tak zajistíme ochranu životního prostředí, vody i zdraví lidí a splníme požadavky nové legislativy,“ řekl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Moravská vodárenská se zhruba 470 zaměstnanci provozuje 30 úpraven vody, 157 vodojemů, 27 čistíren odpadních vod a zajišťuje servis pro 2187 kilometrů vodovodních a 1316 kilometrů odpadních sítí.

Reklama

Doporučované