Hlavní obsah

Nové podlážky na půdách dvou zámků v Olomouckém kraji zachytí trus netopýrů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na půdách zámků v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku a v Rudě nad Moravou na Šumpersku budou v následujících třech letech instalovány speciální podlážky na zachytávání trusu netopýrů.

Článek

Obě budovy jsou chráněny jako evropsky významné lokality, sídlí v nich významné letní kolonie vrápence malého a netopýra velkého, sdělila dnes ČTK Jana Křemenová z České společnosti pro ochranu netopýrů. Instalace podlážek v historických objektech je součástí mezinárodního projektu, jehož náplní je komplexní ochrana netopýřích úkrytů v Polsku, České republice, na Slovensku a v Rumunsku.

„Za českou stranu jsme jako cílové lokality vybrali dva zámky v olomouckém regionu, na jejichž půdách se vyskytují velmi početné kolonie letounů. Vrápenec malý i netopýr velký jsou druhy silně vázané na budovy, a to zejména v době rozmnožování. Do oblíbených úkrytů se samice každoročně vracejí, aby zde odchovaly mláďata. Trus netopýrů, který se na půdách hromadí, však může poškozovat trámy a další historické konstrukce,“ uvedla Křemenová.

Obě místa odborníci dlouhodobě sledují a vzhledem k jejich významu jsou zařazena do soustavy chráněných území Natura 2000. „V zámku v Čechách pod Kosířem pravidelně sídlí 100 až 200 samic vrápence malého, v Rudě nad Moravou až 1000 samic netopýra velkého a 40 až 70 vrápenců,“ uvedla Křemenová. Právě vybudování podlážek a dalších ochranných prvků pomůže podle odborníků půdní prostory ochránit a umožní tak i snadnější úklid nahromaděného netopýřího trusu.

Zámek v Rudě nad Moravou má soukromého vlastníka, zámek v Čechách pod Kosířem je pod správou Olomouckého kraje. „Na půdě jsme vytipovali místa, kde naši vrápenci malí nejraději přebývají. Tam jsme po domluvě s ochránci a památkáři a díky projektu financovanému Evropskou unií dovolili a umožnili vybudování podlážek, které mají zajistit jednodušší úklid jejich trusu,“ řekl dnes ČTK kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa. Zámek je po rekonstrukci včetně střechy, půda tak byla při této příležitosti nedávno uklizena. „Netopýři se tam naštěstí vrátili, nicméně zatím v menších počtech. Tím, že tam bude instalována podlážka, bude to pro nás výrazně praktičtější a komfortnější,“ doplnil kastelán.

Speciální podlážky budou na půdách obou zámků instalovány v letech 2022 až 2024. Součástí projektu, který pokračuje do roku 2026, budou také osvětové akce pro veřejnost nejen v olomouckém regionu, ale i v jiných částech republiky, doplnila Křemenová.

Reklama

Doporučované