Hlavní obsah

O dětské tábory v Olomouckém kraji je velký zájem i přes jejich zdražení

Foto: Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

S velkým zájmem rodičů se letos setkávají organizátoři dětských táborů. A to i přesto, že většina z nich musela pobyty zdražit kvůli rostoucím cenám potravin a energií řádově o několik set korun.

Článek

Řada turnusů se letos zaplnila dříve než obvykle. Atraktivní tábory, o které je zájem každoročně, byly obsazeny jen několik dní po vyhlášení termínů. I přesto na mnoha místech mají rodiče stále ještě možnost děti na tábory přihlásit.

Například olomoucký dům dětí a mládeže na letošní léto připravil celkem 41 pobytových a příměstských táborů pro zhruba 1100 účastníků. „V tuto chvíli máme už jen celkem 35 volných míst na sedmi táborech, což je obsazenost zhruba 97 procent. Ceny jsme museli zvýšit v řádu stokorun a rodiče to vzhledem k obsazenosti neodradilo,“ řekl mluvčí domu Radek Ježowicz.

Nejvíce volných míst je podle něj na pobytovém táboře s názvem Na louce i u rybníka čaroděje Taraxaka, který se uskuteční na Pohořanech a je určen pro nejmenší táborníky a pro malé rybáře. Z příměstských táborů je dostatek míst ještě na Modelářském příměšťáku a druhém turnusu tábora Ztraceni v čase. „Na ostatních táborech zbývají poslední místa. Největší zájem bývá tradičně o příměstský tábor v olomoucké zoo a také o pobyty pro rodiče s dětmi, které jsou obsazeny hned po zveřejnění během února,“ doplnil Ježowicz.

S naplněností jsou spokojení také v přerovském Duha Klub Dlažka, kam se dosud přihlásilo 835 zájemců. Loni touto dobou měli přihlášených 828 účastníků. Klub nabízí sedm pobytových táborů pro rodiče s dětmi, z čehož jsou tři zcela plné, u příměstských táborů je obsazená polovina z devíti. V nabídce jsou také dva pobytové pro mládež, čtyři turistické pro dospělé a rodiče s dětmi a pět hravých táborů pro rodiče s dětmi. „Největší zájem je jako vždy o některé pobytové tábory rodičů s dětmi a dva dětské - dlouhodobě obsazené jsou díky vedoucím a programu odpovídajícímu zájmu účastníků. Zájem je i přes minimální propagaci také o příměstské tábory,“ řekl předseda klubu Jaroslav Biolek. Tábory podle něj podražily oproti loňsku o 15 procent.

Vyšší zájem registrují organizátoři táborů také v Šumperku. Vila Doris letos nabízí 24 letních táborů, z nichž polovina je již plná. Ze 650 míst je obsazeno 541, což je v tomto období už zhruba o sto dětí více než loni. „Takže i když došlo k navýšení cen zhruba o 20 procent, zejména vlivem rostoucí ceny potravin, je obsazenost táborů výborná. Děti se k nám opakovaně vrací a není moc výjimkou jejich účast na více táborech naší organizace během jednoho léta,“ řekl zástupce ředitelky Jan Valchař. Doplnil, že zatímco v předchozích letech byl zájem zejména o příměstské tábory, letošní rok je poměr mezi pobytovými a příměstskými tábory vyrovnaný.

Hygienici loni evidovali v Olomouckém kraji zhruba o deset táborů více než o rok dřív. Dohromady se zde konalo 123 akcí ve 183 turnusech, na kterých bylo 11 154 dětí.

Reklama

Doporučované