Hlavní obsah

Olomouc má novou mapu zachycují židovské osídlení města, vznikla na UP

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Autoři mapy se zaměřili na zobrazení základních vzorců usazování židovské komunity v Olomouci a okolí v důsledku historicko-politických změn od prvních dokladů jejich přítomnosti na území města až po současnost.

Článek

Olomouc má novou mapu zachycující vývoj židovského osídlení města v období let 1180 až 2021, která vznikla na Univerzitě Palackého (UP). Autoři mapy se zaměřili na zobrazení základních vzorců usazování židovské komunity v jednotlivých zónách Olomouce a okolí v důsledku historicko-politických změn od prvních dokladů jejich přítomnosti na území města až po současnost. Soubor map mohou využít badatelé, ale díky jejich srozumitelnosti i veřejnost či školy.

„Pozornost společnosti se v důsledku válečného konfliktu upírá k Ukrajině. V souvislosti s eskalující uprchlickou migrační vlnou je však velmi důležité znovu revidovat vlastní národní historie a analyzovat paradigmata vývoje vztahů české společnosti k vlastním menšinám, mimo jiné i k té židovské,“ uvedla vedoucí Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových Ivana Cahová.

Mapa zprostředkovává informace, které odborníci získali archivním výzkumem, zejména záznamů v úředních sčítáních lidu v daných časových sondách, v židovských matrikách a v nepublikovaných databázích Židovské obce Olomouc. Získaná data prošla před kartografickým zpracováním v prostředí geografického informačního systému (GIS) náročným geokódováním adres a popisných dat s využitím historických mapových podkladů, doplnila Cahová.

Podle Radka Barvíře z katedry geoinformatiky přírodovědecké fakulty, která se na projektu podílela, získaná podoba mapového listu využívá několik kartografických vyjadřovacích metod zobrazujících výsledky geoprostorových analýz. Mapové znázornění je doplněno také vysvětlujícími doprovodnými texty, které uživateli dokreslují kontext jednotlivých období, jež jsou klíčové pro přesídlování židovské komunity v souvislosti s jejím socioekonomickým rozvojem.

Prostřednictvím těchto map tak mohou zájemci například sledovat podíl ekonomicky aktivního a neaktivního obyvatelstva, a především proměny zastoupení jednotlivých profesních kategorií ve vybraných časových sondách. Kartografická vizualizace umožňuje podle odborníků také detailněji a hlavně srozumitelněji sledovat i vývoj a změny národnostní identity židovské populace v Olomouci.

Mapa byla vytvořena s cílem prezentovat dosavadní výzkum a informace z něj plynoucí zcela novým, srozumitelnějším, názornějším a především uživatelsky atraktivnějším způsobem, uvedli zástupci UP. Využívat je mohou díky tomu nejen badatelé, ale například i při výuce na základních a středních školách. Získané informace mohou uživatelům pomoci interpretovat jednotlivé kapitoly dějin židovského obyvatelstva Olomouce a nejbližšího okolí a zasadit je do celkového kontextu dějin židovského osídlení na Moravě.

Reklama

Související témata:

Doporučované