Hlavní obsah

Olomoucký kraj chce opravit silnici z Javorníku k hranicím s Polskem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucký kraj plánuje rekonstrukci bezmála devět kilometrů dlouhé silnice z Javorníku na Jesenicku přes Travnou k hranicím s Polskem, která je nyní ve špatném technickém stavu.

Článek

Díky opravě by se zvýšila kapacita této silnice, a tím i využití hraničního přechodu u Travné. Rekonstrukce bude stát zhruba 90 milionů korun, většinu nákladů má pokrýt dotace z evropských fondů. Návrh na zařazení opravy silnice z Javorníku k hranicím s Polskem do plánu letošních investic projedná příští týden krajské zastupitelstvo. ČTK dnes informaci získala z podkladů pro zastupitele.

Rekonstrukce silnice z Javorníku k hranicím s Polskem souvisí s chystanou opravou navazujícího úseku komunikace v polském okresu Kladsko, která vede na hraniční přechod Travná/Lutynia. Investice má náležet do programu Interreg Česko – Polsko 2021–2027. „V současnosti není dokumentace a metodika k programu Interreg Česko – Polsko 2021 až 2027 dopracována do konečné podoby, nicméně je vysoce pravděpodobné, že uvažovaný česko-polský projekt by mohl být spolufinancován v rámci priority tři – doprava,“ stojí ve zprávě pro zastupitele.

Oprava silnice by podle hejtmanství mohla být předložena do nejbližší výzvy, která má být vyhlášena v závěru letošního roku. „V případě zájmu Olomouckého kraje o realizaci společného projektu s polskou stranou je vzhledem k předpokládanému termínu vyhlášení dotační výzvy nutné zahájit co nejdříve projektovou přípravu této investiční akce,“ upozornilo vedení krajského úřadu.

Dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj by mohla pokrýt až 80 procent nákladů, dalších pět procent pak příspěvek ze státního rozpočtu. Projektová příprava této investice bude stát 750.000 korun. Zpracována bude moci být až poté, co krajské zastupitelstvo projekt schválí. Krajská rada tento investiční záměr doporučila podpořit.

Reklama

Doporučované