Hlavní obsah

Po FN Olomouc se občas prochází poník. Pomáhá zlepšit náladu pacientům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Malého poníka Kuličku mohou čas od času spatřit lékaři a pacienti cupitat po chodbách Fakultní nemocnice Olomouc.

Článek

Jeho dobráckou a veselou povahu nemocnice využívá při péči o psychickou pohodu dlouhodobě hospitalizovaných a vážně nemocných pacientů. Letos poník navštívil například pacienta, který v nemocnici leží už více než 200 dní. ČTK to sdělila staniční sestra oddělení následné intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní péče FN Olomouc Hana Jahodová.

Poník před několika dny navštívil ve FN Olomouc pacienta, který miluje koně, studoval chovatelství a ve stájích trávil veškerý svůj volný čas. Kvůli těžkému úrazu ale loni skončil v nemocnici, ve které leží už déle než půl roku a stále vyžaduje intenzivní péči. Po několika měsících v kómatu se jeho stav podle Jahodové začal zlepšovat v listopadu, možná i po tehdejší návštěvě psů vycvičených na canisterapii. „Vím, jak mu pomohla canisterapie. Vzhledem k tomu, že miluje koně, mě napadlo zavolat do Dobrovolnického centra FN Olomouc, jestli by byla návštěva (poníka) vůbec možná. A byla,“ uvedla Jahodová.

Pacient měl z návštěvy Kuličky a dobrovolníků podle Jahodové velkou radost. Poníka provedl po chodbě a nakrmil ho jablky. Poník Kulička už prostředí FN Olomouc podle Jahodové dobře zná. Před nedávnem navštívil jiného pacienta z onkologické kliniky. Poník už po cestě za svými pacienty budil velkou pozornost kolemjdoucích.

Domácí mazlíčci předávají pozitivní energii nemocným už několik let na odděleních geriatrie a intenzivní péče FN Olomouc. Své služby poskytoval například přítulný kocour Jonáš a fenka Anička. Pacienti na lůžkových odděleních si pochvalují, že mají zvířata vedle sebe a můžou si je pohladit či se dlouze dívat do jejich očí. Kocour i fenka nejdříve museli absolvovat zkoušky, při nichž odborníci zjišťovali, zda jsou pro terapii vhodní.

Reklama

Doporučované