Hlavní obsah

Prostějovská radnice doplácí stále víc peněz za likvidaci odpadu

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Prostějovská radnice doplácí stále víc peněz na svoz a likvidaci komunálního odpadu. Od roku 2017 tyto náklady vzrostly asi o 11 milionů korun na loňských 28,7 milionu korun. Město ale zatím nezvýšilo poplatek za komunální odpad.

Článek

Je třeba počítat s tím, že náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu dál porostou. Důvodem je nový zákon a každoroční zvyšování cen za ukládání na skládky. Náklady svozových firem pak zvyšuje rostoucí inflace.

„Náklady na svoz a likvidaci neustále rostou, už se pohybují kolem 50 milionů korun za rok. S novým zákonem o odpadech přichází i navyšování cen za ukládání na skládky. Některá města již v loňském roce přistoupila na navyšování poplatku za odpady. My jsme pro letošek ještě zůstali u stejné výše poplatku na občana, tedy 600 korun,“ uvedl primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Radnice se kvůli rostoucím nákladům na likvidaci odpadu snaží zvýšit množství tříděného odpadu. V centru Prostějova nechalo město nainstalovat podzemní kontejnery a v některých částech polozapuštěné kontejnery, které mají větší objem než klasické nádoby na tříděný odpad. „Zavedli jsme také kontejnery na kovy s tím, že kovy se mohou odkládat i do kontejnerů na plast, vzhledem k tomu, že naše svozová firma má třídicí linku, na níž je schopna kovy od plastů oddělit,“ podotkl Pospíšil. Letos začal zkušební provoz nádob na použitý kuchyňský olej.

Pozvolna rostou dluhy obyvatel Prostějově, které souvisí s nezaplaceným poplatkem za komunální odpad. V roce 2017 obnášely 14 milionů korun a do konce loňského roku vzrostly na 16,4 milionu korun. Radnice tyto dluhy postupně vymáhá. „Každoročně jsou vydávány platební výměry, které následně slouží jako exekuční tituly pro vymáhání nedoplatku. Veškeré pohledávky jsou vymáhány způsoby, které připouští právní předpisy, a to tak, aby nedocházelo k jejich promlčování či prekluzi,“ uvedl Pospíšil

Reklama

Související témata:

Doporučované