Hlavní obsah

Sběratelka má plyšovými medvědy zateplenou půdu. Představuje je v Hranicích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Několik set plyšových medvědů různých velikostí, barev i stáří zaplnilo v těchto dnech výstavní prostory Staré radnice v Hranicích na Přerovsku.

Článek

Pocházejí ze sbírky Svatavy Ryparové z Klokočí, která čítá dohromady kolem 2 500 kousků. Medvědi u ní doma plní zároveň funkci zateplení půdy, kde je má běžně uskladněné. Na hranickou výstavu je dovezla sběratelka ve sto pytlích. Rozhodně to však nebylo všechno, řekla ČTK Ryparová. Výstavu v Hranicích si lidé mohou prohlédnout do 13. března.

Sběratelka začala shromažďovat plyšové medvědy v posledních zhruba 15 letech, za sebou má už řadu výstav. „Medvědy jsem začala sbírat proto, že jsem chtěla udělat radost kamarádce, která byla vážně nemocná. První výstava čítala 300 medvědů a byla u mě doma, poté se to rozjelo. První výstavou venku byla výstava na zámku Linhartovy za Krnovem. Byla jsem takový laik, vlítla jsem do toho a už se to vezlo,“ uvedla Ryparová. Výstavy, na kterých své sběratelské kousky dosud představila, má zaznamenané v kronice. „Už je však plná a novou nezakládám,“ doplnila.

Medvědi z její sbírky pocházejí od přátel, známých, shání je také na různých portálech. Ve sbírce nechybějí ani vyhozené kousky nalezené u popelnic, i těm sběratelka dává šanci a prostor ve své sbírce, sama si je přitom opravuje. „Udělala jsem si proto kurz šití medvědů v Brně, abych věděla, jak medvěd vevnitř vypadá, jsem také v klubu medvědářek,“ uvedla sběratelka.

Ze svých sbírek má nejraději staré medvědy, kteří mají již něco za sebou. Nejstarší medvědi pocházejí z prvorepublikového období z 30. let minulého století, vyrobila je česká firma Hamiro. Velké rozpětí mají její exponáty nejen co do stáří, ale i velikosti. Největší medvěd je velký 170 centimetrů, nejmenší se vejde do krabičky od rtěnky. Sbírka se sběratelce stále rozšiřuje, momentálně čítá kolem 2 500 medvědů. „Medvědy mám doma uskladněné na půdě, máme tak zateplenou půdu medvědy,“ doplnila s úsměvem sběratelka.

V Hranicích jsou medvědi vystavení ve vitrínách i po celém výstavním prostoru. „Výstavu máme rozdělenu do čtyř sektorů. V první místnosti je medvídek snář, který děti chrání před hrůzami noci, v další je medvídek šlechtic - nechybějí zde medvídci s buřinkami či cylindry a s historickým nábytkem. Další místnosti vévodí medvídek muzikant - jsou zde medvědi s hudebními nástroji a v poslední části je medvídek včelař,“ řekl ČTK kurátor výstavy Marek Suchánek. Výstavu v Hranicích doprovází tipovací soutěž a v únoru malé i velké návštěvníky čekají dvě dílny, na kterých si budou moci vytvořit vlastního medvídka.

Reklama

Doporučované