Hlavní obsah

Taxislužby v Olomouckém kraji kvůli rostoucím cenám paliv výrazně zdražují

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V Olomouckém kraji se cena nafty pohybuje stále kolem 50 korun, proto taxikáři zvýšili své paušály za jízdy po městě i okolí či zavedli speciální poplatek, který v případě opětovného snížení cen zase zruší.

Článek

Někteří z taxikářů pocítili odliv zákazníků, většinou však podle nich mají lidé k tomuto kroku pochopení. „Museli jsme k tomu také přistoupit. Udělali jsme to formou příplatku k jízdě. Kdybychom museli zdražovat, pro nás by to znamenalo zase x tisíc korun navíc, tachometr musíte přeplombovat, přesazbovat, poté zase zpět zaplombovat a za vše se platí. U nás ve firmě by změna tarifu znamenala 20  až 25 tisíc korun. Zavedli jsme proto takzvaný palivový příplatek, jde o deset korun na jízdu. Oproti minulému měsíci tady platíme o 18 až 20 korun za litr nafty více. Až se cena nafty vrátí zpět, příplatek zrušíme,“ řekl jednatel Atlant Taxi Olomouc Bohdan Paděra.

Pro taxislužby jsou podle něj současné ceny paliv zdrcující. „To navýšení je obrovské, víme už o jedné taxislužbě, která zkrachovala a v pátek to zavřela, ostatní také zdražují. Poznali jsme to i na zákaznících, jezdí méně lidí,“ doplnil Paděra.

Podobná situace je v Šumperku, i tam majitelé taxislužeb museli ceny zvýšit. „V neděli jsem naftu tankovala za 49,90 korun. Museli jsme zdražit. Jezdili jsme za 27 korun za kilometr, nyní jezdíme za 30 korun za kilometr. Při cestách po městě jsme museli cenu zvednou o deset korun. Jezdili jsme za 70 korun, nyní je to za 80 korun,“ řekla majitelka Speed taxi Šumperk Jaroslava Masná. Lidé mají podle ní pochopení. „Jsou lidé, kteří říkají, že už naši službu využívat nemohou, ale i tak jezdí dál, bez nás se často neobejdou. Bohužel, dotýká se to všech. Až nafta půjde dolů, půjdeme s cenou také dolů,“ doplnila Masná.

Stejně tak museli ke zvýšení cen přistoupit například v sousedním Jeseníku. „Museli jsme každopádně zdražit, v průměru o osm korun. U nás v Jeseníku stojí litr nafty 51,50 koruny. Všude říkají, jak je nafta v Praze drahá, ale nejdráž je snad tady, je to rozdíl až o čtyři koruny,“ řekl majitel jesenické taxislužby Zdeněk Utíkal. Cenu podle svých slov zvyšoval průběžně, a to podle stále zvyšujících se cen pohonných hmot. „Každý ví, že se zdražuje, zákazníků tak zatím neubylo. Ale až se zdraží vše ostatní, bude to zajímavé, hromada podnikatelů tady podle mě padne,“ doplnil Utíkal.

Paliva v Česku se dostala na rekordní úroveň po vpádu ruské armády na Ukrajinu koncem února. Průměrná cena za litr nafty se pohybovala kolem 50 korun, cena benzinu se vyšplhala přes 47 korun. Ceny však začaly již pozvolna klesat, benzin zlevňuje již třetím dnem.

Reklama

Doporučované