Hlavní obsah

„Nafta není drahá, vy nemáte peníze.“ Skandální výrok není pravý, brání se MOL

Foto: MOL Česko

MOL popírá, že by mluvčí poskytl skandální vyjádření.

Reklama

aktualizováno •

Server Blesk.cz publikoval svérázný výrok o tom, jak je to s cenou nafty. Měl ho říci mluvčí společnosti MOL, který ale podle firmy v e-mailu špatně napsal své telefonní číslo.

Článek

„Nafta není drahá, jen vy máte málo peněz.“ Tak se údajně pro deník Blesk vyjádřil pracovník tiskového oddělení skupiny MOL Tomáš Trč, když deník u provozovatelů čerpacích stanic zjišťoval, proč dochází k razantnímu zdražování pohonných hmot.

Firma se ale od prohlášení obratem distancovala. „Náš mluvčí takové vyjádření nikdy nedal,“ řekl Seznam Zprávám vedoucí komunikace skupiny MOL Martin Pavlíček.

Společnost si od redaktorky Blesku vyžádala printscreen komunikace. „Telefonní číslo, ze kterého odpověď odešla, není číslo našeho mluvčího,“ tvrdí Pavlíček. Redaktorka podle něj komunikovala se studentem. Vyjádření Blesku Seznam Zprávy zjišťují.

Za poslední dva týdny ceny benzinu a nafty vylétly k 50 korunám. Některé čerpací stanice už litr nafty prodávají i přes 50 korun. Blesk oslovil různé společnosti s dotazem, proč k tak razantnímu zvýšení cen dochází.

A „citoval“ Tomáše Trče z MOL: „Vzhledem k průměrnému platu v roce 2014 byla nafta poměrově ještě dražší nežli dnes v roce 2022. To znamená, že nafta není drahá, jen vy máte málo peněz. Pokud s tím mají lidé problém, ať si koupí starou Octavii a jezdí na olej.“

Podle Pavlíčka si ale redaktorka Blesku omylem dopisovala se studentem. „Redaktorka si spletla číslo, a napsala tak nějakému studentovi na internát. A ten jí odpověděl, protože si myslel, že je to nějaký výzkum veřejného mínění. Mluvil jsem s ním. Má z toho legraci, ale je v tom nevinně,“ uvedl Pavlíček.

Záměna čísla

Seznam Zprávy zavolaly na číslo, které Pavlíček poskytl. A skutečně se dovolaly studentovi Tomáši Antoškovi. Odpověď prý vymysleli společně se spolubydlícími. „Máme tady z toho s kluky hroznou srandu. Už mi volali dva pánové z MOL, jeden až ze Slovenska. Dostal jsem od nich za úkol napsat té redaktorce, jak to je. Ono se to stalo asi i proto, že já i pan mluvčí jsme Tomášové,“ uvedl Antoško.

Jak Seznam Zprávy ověřily, studentovo číslo je takřka totožné s číslem mluvčího Tomáše Trče – je v nich pouze přehozená jedna číslice. Trč potvrdil, že odpověď nebyla od něj. Blíže však kauzu zatím komentovat nechtěl, dokud ji neprobere se svým zaměstnavatelem.

Tiskové oddělení společnosti MOL však poté vydalo tiskovou zprávu, ve které uvedlo, že „došlo k chybě v komunikaci mezi společností MOL Česká republika a deníkem Blesk“, přičemž pro Blesk dodali, že chyba nebyla na straně redaktorky, jak původně uvedli, ale na straně mluvčího.

Ten měl podle deníku na e-mailu nastavenou automatickou odpověď, že je mimo kancelář, v níž pro urgentní případy uvedl své číslo. A místo prvních tří číslic 720 napsal 702.

Jinou PR nepříjemnost musela společnost MOL řešit už dříve v tomto týdnu. Ve čtvrtek chvíli omylem prodávala benzin Natural 95 za 95,80 Kč a litr nafty za 104,60 Kč. Mělo jít o technické pochybení, za které se firma omluvila a vyzvala poškozené zákazníky, aby se ozvali.

Skupina MOL je v České republice dvojkou na trhu. Společnost se sídlem v Maďarsku v Česku kromě svých čerpacích stanic provozuje i benzinky PapOil a Slovnaft.

Ceny pohonných hmot rychle rostou od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Začátkem března se přehouply přes 40 korun za litr, nyní atakují 50 korun za litr. Některé čerpací stanice již naftu přes 50 korun za litr prodávají. Touto dobou před rokem byl litr benzinu i nafty pod 30 korunami.

Článek jsme aktualizovali o dodatečné vyjádření společnosti MOL, která přiznala, že série chyb odstartovala na její straně.

Reklama

Doporučované