Hlavní obsah

Češi oblehli pumpy a vykupují naftu. Ta teď chybí firmám

Foto: Shutterstock.com

Nákupy do kanystrů v panice přiložily firmám pod kotel. Na některé se nedostává. Ilustrační foto.

Reklama

Ze skladů státního Čepra už proudí méně ropy, než by distributoři potřebovali. Doplácejí na to některé firmy. Třeba zemědělec, který si mohl vybrat mezi prázdnou nádrží a litrem za 65 korun.

Článek

Po nájezdech českých řidičů dochází na některých benzinkách v Polsku nafta. V Česku, kde litr stojí téměř 50 korun, se běžný řidič s osobním autem zatím nestal obětí nákupní paniky.

Ale i tady už na povrch vybublávají problémy. Podle zdroje rubriky SZ Byznys ze státní firmy Čepro, která skladuje po celé zemi pohonné hmoty z rafinerií, společnost začala omezovat dodávky některým zákazníkům z řad distributorů. Odmítá uzavírat spekulativní nákupy nad rámec dlouhodobých smluv.

V době, kdy Češi houfně plní naftu do kanystrů, se proto začíná nedostávat na některé zemědělce a firmy z průmyslu a stavebnictví. Distributoři některým firmám odmítají dodat pohonné hmoty, případně je krátí na objemu.

„Omlouvám se, ale s okamžitou platností přerušujeme rozvoz nafty a provoz čerpací stanice. Doufám, že se vyhrocená situace v obchodu s pohonnými hmotami vyřeší co nejdříve,“ odmítl jeden z distributorů poptávku od zemědělce, který si chtěl tento týden naplnit zásobník na své farmě.

Situaci krácení dodávek zákazníkům potvrdilo redakci několik distributorů. „Čepro brzdí živelný výprodej ze skladů tím, že distributorům dává týdenní kvóty kvůli výprodejové panice. Nám omezili dodávku řádově o dvacet procent,“ řekl zástupce distributora se sídlem v Praze, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Firma už proto nenabírá nové zákazníky, mezi nimiž jsou také firmy a podnikatelé, kterým jiní distributoři nemají co dodat. Prioritou je uspokojit věrné klienty. „I stávajícím zákazníkům ale zkracujeme dodávky třeba z 10 na 8 tisíc litrů, abychom oddálili náraz poptávky. Jde o dopravce, zemědělce i průmyslové firmy,“ popsal.

Nafta za 65, nebo vůbec

Ceny benzinu a nafty v ČR jsou na historickém rekordu. Natural 95 podle dat společnosti CCS zdražil ve středu o 1,40 koruny na 46,64 Kč. Nafta v průměru stála 49,03 koruny.

V současné situaci, kdy může být pro firmy problém naftu si vůbec koupit, se na trhu objevují spekulanti, kteří nabízejí nesmyslné ceny. „Dnes mi přišla nabídka na závoz nafty na zítřek s cenou 65 korun za litr. Je to oficiální nabídka a nejde o žádnou prémiovou naftu,“ řekl farmář, který chtěl zůstat v anonymitě. Redakce jeho totožnost zná.

Tržní ceny vyšponovala válka na Ukrajině. Ropa se v obavách z uzavření kohoutů na ropovodech z Ruska do Evropy dostala ke 130 dolarům. Zároveň logicky vzrostl tlak na to, aby se rafinerie předzásobily a stát naplnil své rezervní zásobníky a sklady. Další ingrediencí v hořkém koktejlu tržních vlivů je abnormální poptávka spotřebitelů i firem.

Problémy distributorů s nákupem paliv, které se začínají přelévat k některým firmám, mají však zřejmě ještě jeden důvod. Rafinerii v Kralupech nad Vltavou, jeden ze závodů Unipetrolu, který v Česku vyrábí benzin a naftu, čeká plánovaná odstávka od 15. března do 18. dubna. Postupný útlum začal už ve středu 9. března.

Tohle se nám nikdy nestalo. Důsledkem je, že zákazníkům musíme snižovat dodávky, případně je pozastavujeme. Snažíme se především všechny volné kapacity dostat na čerpací stanice. To je naše priorita.
Robert Vítek, provozní ředitel KM Prona

Masivní poptávka lidí i firem po pohonných hmotách tak přišla ve špatnou chvíli, kdy má státní Čepro limitované možnosti, jak plnit své podzemní zásobníky. Ačkoliv to oficiálně podnik nekomentuje, zřejmě i to nyní dopadlo na některé distributory, kterým firma odmítá plnit cisterny.

Méně, než by potřebovala, si natankuje například také společnost KM Prona, která kromě velkoobchodu provozuje i stejnojmennou síť čerpacích stanic.

„Tohle se nám nikdy nestalo. Důsledkem je, že zákazníkům musíme snižovat dodávky, případně je pozastavujeme. Snažíme se především všechny volné kapacity dostat na čerpací stanice. To je naše priorita,“ řekl provozní ředitel Robert Vítek. Dlouhodobé smlouvy prý firma splní.

Podle Vítka může situace vést k dalšímu navýšení cen pohonných hmot. Odmítl však, že by dnes obchodníci využívali situace a navyšovali své marže.

Předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček připomíná, že odstávky rafinerií jsou každý rok, jenomže teď může nastávat problém, protože v Evropě začíná být nedostatek nafty. „Kvůli veřejnému mínění ochladly zejména nákupy z Ruska pro německé firmy. Na tamní rafinerie je tlak, aby vyráběly víc,“ uvedl.

„V České republice dochází k panice, lidé kupují do zásoby. Na některých čerpacích stanicích se prodává až čtyřnásobek prodejů. V tu chvíli, navíc při výpadku rafinerie, velcí hráči uměle limitují dodávky na trh,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované