Hlavní obsah

V Olomouci se chystá festival PAF, nabídne filmovou animaci i performance

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Olomouci se chystá na začátek prosince festival PAF, 21. ročník Přehlídky filmové animace a současného umění se uskuteční po dvou on-line ročnících opět v kulisách barokního konviktu a na dalších místech Olomouce.

Článek

Od 1. do 4. prosince nabídne divákům nejen animované filmy, ale také performativní umění či koncerty. Tématem letošního ročníku je Faust, řekla ČTK mluvčí festivalu Veronika Zapatová.

Přehlídka se zaměřuje na současné umění včetně performance a hudebních vystoupení a na filmovou animaci. Každoročně se koná na závěr roku, předchozí dva ročníky však zasáhla epidemie koronaviru. „Loňský prosincový festival jsme museli zrušit, dělali jsme ho pouze v on-line podobě. Letos na jaře jsme místo něj dělali speciální edici, která se vztahovala k loňskému roku. Letos už máme klasický prosincový termín na konviktu,“ uvedla Zapatová.

Do Olomouce i letos přijedou umělci a tvůrci, ale i teoretici a kurátoři z Česka i zahraničí. Mezi nimi bude například libanonská umělkyně Rana Hamadehová, která přiveze strhující zvukovou performanci odkazující na muslimský svátek Ašúra. Středoevropskou premiéru bude mít v Olomouci film Amara’s Tongue: Daughter (2021), jeho autory jsou hudební producentka Chuquimamani-Condoriová a její bratr Joshua Chuquimia Crampton, kteří jsou přímými potomky jihoamerického lidu Aymara. Sourozenci chystají na festivalu i společný koncert.

V barokní kapli Božího Těla představí svůj performativní projekt skladatel a performer Billy Bultheel a Alexandr Iezzi s názvem 33. Program doplní také v Londýně působící italská umělkyně Rebecca Salvadoriová, která během festivalu uvede i aktuální video mapující londýnskou klubovou scénu skrze úzký okruh přátel a spolupracovníků.

Kromě unikátních projektů představí festival i několik premiérových snímků. Je to mimo jiné film Revue Kroky vizuálního umělce Jiřího Havlíčka, Televize Estráda na festivalu uvede nový snímek inspirovaný orwellovským ternem Anděl na dně. Předpremiéru na festivalu bude mít snímek Víta Pancíře Zelený film, nic víc, který v sobě spojuje klasické motivy lásky a smrti se snovými pasážemi inspirovanými básní Františka Halase Nic víc. V programu je také premiérový snímek Jana Kulky s názvem Patterns, který vznikl tiskem na šedesátimilimetrový film a je promítán na zařízení, které autor vyrobil.

Součástí přehlídky je soutěž Jiná vize CZ věnovaná pohyblivému obrazu, filmu a videu napříč galerijním a filmovým prostředím. Letos se pozice kurátora, který vybírá z přihlášených děl desítku snímků, zhostil interdisciplinární umělec a kurátor Šimon Kadlčák.

Přehlídka animovaného filmu vznikla v roce 2000 jako platforma pro netradiční setkávání s animovaným filmem a jeho hraničními formami a druhy. Za dobu své existence se PAF stal jednou z nejprogresivnějších českých přehlídek současného vizuálního a zvukového umění. Více informací je na stránkách festivalu.

Reklama

Doporučované