Hlavní obsah

V Olomouci se chystají Dožínky duševní pohody, doprovodí je koncerty

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Koncerty, trh, besedy, promítání filmů či divadelní představení doprovodí letošní ročník olomouckých Dožínek duševní pohody. Uskuteční se příští úterý na nádvoří a v parkánové zahradě historické budovy ve Wurmově ulici.

Článek

Akci, na jejíž přípravě se podílejí i samotní klienti s duševním onemocněním, pořádá Charita Olomouc za spoluúčasti dalších neziskových organizací během celorepublikových Týdnů pro duševní zdraví, sdělila dnes ČTK mluvčí charity Eva Štefková.

Charita si klade za cíl oslovit nejen veřejnost, ale i odborníky z řad psychiatrů a psychologů. Ti tak budou moci například nahlédnout do práce s klienty v sociálně terapeutické dílně a v obchodu Dobrodruhá. Chybět nebudou tradiční trhy, promítání filmu z festivalu Jeden svět, divadlo či improvizační show. „I tento rok se návštěvníci mohou těšit na zajímavé aktivity pro rodiny,“ doplnila mluvčí charity. Připraveno bude loutkové i živé divadelní představení.

Veřejnosti se během akce také již potřetí otevřou běžně nepřístupné parkánové zahrady na Wurmově 7. „Účastníci budou mít příležitost podívat se do prostor dvorního traktu a zahrad historických budov, kde klienti sociálně terapeutické dílny Střediska pro lidi s duševním onemocněním už třetím rokem pečují o parkánovou zahradu,“ popsala Štefková.

Podle zástupců Střediska pro lidi s duševním onemocněním je akce důležitá i pro samotné klienty. „Někteří se zapojili do příprav včetně samotné realizace akce a jsou na sebe hrdí, jak vše dokázali zvládnout a připravit, další se zapojí jako hosté a dožínkové odpoledne si užijí se svými přáteli a rodinami,“ uvedla sociální pracovnice Alena Bendová. Klienti podle ní chystají například čaje, marmelády či bylinky na prodej, pomáhat budou také s občerstvením.

Součástí akce je i malá konference pro pracovníky Charity za účelem sdílení aktuálních psychiatrických témat napříč charitními službami. Do dožínek se zapojí i další neziskové organizace z blízkého okolí, lidé se tak budou moci seznámit nejen se službami olomoucké charity, ale například i Maltézské pomoci, Snoezelenu, iPoradny či Potravinové banky Olomouckého kraje. Kompletní program je na stránkách akce.

Reklama

Související témata:

Doporučované