Hlavní obsah

V Přerově začne od soboty další část stavby průtahu městem, omezí dopravu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Přerově začne od soboty další část stavby průtahu. První etapa se soustředila na oblast kolem Tovární ulice, druhá etapa se nyní přesouvá do oblasti křižovatky ulic Velké Novosady, Komenského a Kojetínská.

Článek

Práce potrvají tři měsíce a přinesou omezení, které pocítí řidiči, pasažéři autobusů i chodci. Lidé se musejí připravit na změny v organizaci dopravy-

Se stavbou průtahu začalo Ředitelství silnic a dálnic v roce 2020, dopravní stavba má bez započtení DPH stát 189 milionů korun. Práce by měly být hotové na konci letošního roku. „Po dokončení bude sloužit jako hlavní sběrná komunikace města, která odlehčí dopravě, zejména té tranzitní, do doby výstavby posledního úseku dálnice D1, který tvoří také obchvat Přerova,“ informoval radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO). Součástí průtahu je takzvaný průpich, který je dlouhý 826 metrů, protíná areál někdejší firmy Juta, vede podél autobusového nádraží a na konci se napojí na Tovární ulici. Po jeho dokončení vznikne nová čtyřproudová komunikace.

Stavební práce se nyní rozšiřují z prostoru kolem autobusového nádraží do křižovatky ulic Velké Novosady, Kojetínská a Komenského - zde vznikne nové rameno křižovatky do areálu bývalé Juty. „Z tohoto důvodu musí být ulice Komenského uzavřena v místě křížení zmíněných ulic až po výjezd z ulice Čapky Drahlovského. Současně se opět zprůjezdní již rozšířená část Tovární ulice až po nově vybudovanou okružní křižovatku u pekárny Racek,“ doplnil Navrátil. Jako objízdná trasa budou sloužit komunikace Velká Dlážka a Palackého. Pro vnější dopravu půjde trasa přes Velké Novosady, ulici Kojetínská, Husova a Tovární až k nově vybudované okružní křižovatce u pekárny Racek.

Omezení platí také pro chodce, pro které bude zřízen zabezpečený průchod stavbou v místě bývalého přechodu z Nádražní ulice. Dotknou se však také spojů autobusových linek, které tudy projíždějí - z Kojetínské ulice budou vedeny vlevo na ulici Velké Novosady a poté na nábřeží PFB. Kvůli těmto opatřením budou zastávky u Pivovaru a v Palackého ulici pro tyto linky dočasně zrušeny.

V Přerově se kromě průtahu staví od poloviny dubna také okružní křižovatka, která propojí Dluhonskou, Polní a Tržní ulici. Její stavba vyjde téměř na 30 milionů korun a hotová bude do října. Stavba dopravu na jednom z nejvytíženějších tahů ve městě nezastavila, je však omezena zúženými pruhy. Ve směru na Dluhonské mosty je však třeba využít objížďku, řekla ČTK mluvčí radnice Chalupová.

Reklama

Doporučované