Hlavní obsah

V Šumperku vzniká první soukromá základní škola, zatím pro dvě první třídy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Šumperku vzniká první soukromá základní škola s názvem Sofie, podle jejích zakladatelů bude vycházet z přirozených výukových metod a vstřícnosti k dětem i rodičům.

Článek

Alternativní škola by se měla otevřít v září letošního roku, pojmout by měla v prvním roce svého vzniku nejprve dvě první třídy. Žádost o zapsání školy již schválila Rada Olomouckého kraje, potvrdit ji musí ještě ministerstvo školství, řekla dnes ČTK zakladatelka školy Zuzana Stonová. Sídlo bude mít škola v temenické tvrzi.

Na přípravě otevření této školy pracovali její tvůrci tři roky. „Hlavním důvodem bylo to, že nejsem zcela v souladu s tím, jak to ve školách v současné době funguje. Učím už 16 let. Inkluze a všechny věci, kterým jsem zpočátku fandila, mi ukázaly, že takto se to v našem prostředí nedá dělat. Chtěla jsem udělat něco, ať se to posune a ať naše děti mohou chodit někam, kde se jim to bude líbit a budou spokojeny,“ uvedla Stonová.

Zázemí by měla mít škola v temenické tvrzi, otevřít by měla nejprve letos v září první dvě první třídy, další třídy by měly postupně přibývat. Rodičům a především jejich dětem chce nabídnout řadu alternativních výukových metod, škola chce využít prvky Montessori pedagogiky a opřít se o aktivní účast a spolupráci s rodiči, uvedla na sociální síti. Ve třídách má být pouze 12 dětí a vyučovat je budou kvalitní pedagogové, doplnila Stonová. Angličtinu by například měli děti již od první třídy vyučovat rodilí mluvčí, hodnocení bude slovní. „Chceme, aby to byla škola pro 21. století,“ doplnila Stonová.

Proces vzniku nové základní školy sledují i ve městě. V Šumperku je nyní pět základních škol, jejichž zřizovatelem je město. Tyto školy navštěvuje 2674 žáků, řekla ČTK mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová. Z odlivu dětí z tamních základních škol město obavy nemá. „Město akceptuje vznik soukromé školy Sofie i přání rodičů po alternativním vzdělávání jejich dětí. Neobáváme se, že by otevření tohoto zařízení významně ovlivnilo počty dětí ve školách zřizovaných městem,“ uvedla místostarostka Marta Novotná, do jejíž gesce náleží školství.

Reklama

Doporučované