Hlavní obsah

Voda v Plumlovské přehradě se mírně zhoršila, hygienici doporučují sprchu

Foto: Lenka Štveráková

Ilustrační foto.

Reklama

Kvalita vody v Plumlovské přehradě nedaleko Prostějova se mírně zhoršila. Označena je stupněm dva, hygienici proto doporučují lidem, aby se po koupání osprchovali.

Článek

Naopak ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce zůstává voda čistá a lidem při vodní rekreaci nehrozí žádné zdravotní problémy. Vyplývá to z posledních rozborů vzorků vody, které hygienici odebírali tento týden, řekla dnes ČTK mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná. Další vzorky vody budou hygienici odebírat za dva týdny.

„Co se týče Plumlova, je voda hodnocena na stupnici číslem dva. To znamená, že je voda vhodná ke koupání, ale jsou zde mírně zhoršené vlastnosti. Voda je tak nezávadná s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a jedná se především o zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody. V tomto případě doporučujeme, pokud je ta možnost, aby se návštěvníci po koupání osprchovali,“ uvedla Koutná.

Naopak rozbor vody v jezerech Poděbrady vyšel podle hygieniků na jedničku, voda je tam stále čistá. „Znamená to, že jde o vodu nezávadnou, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi,“ doplnila Koutná.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za koupáním lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytovaly v minulých letech o prázdninách na Plumlově, ačkoli Povodí Moravy před časem dno přehrady s velkými náklady vyčistilo. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Reklama

Doporučované