Hlavní obsah

Bývalý poštovní úřad v Pardubicích má novou fasádu, teď je tam hejtmanství

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj dokončil skoro po roce a půl opravu fasády krajského úřadu v Pardubicích. Obnova pláště rozsáhlé budovy navržené zhruba přes 100 lety Ladislavem Machoňem jako poštovní úřad stála 29 milionů korun.

Článek

Dokončení rekonstrukce se zpozdilo o několik měsíců kvůli obtížím s dodávkami obkladů.

Fasáda už chátrala, tři čtvrtiny obkladů nedržely a bylo potřebné je vyměnit. Ve velmi špatném stavu byly také římsy, které byly už několik let zasíťované, aby neohrožovaly chodce. Stav pláště budovy zhoršilo velmi silné dopravní zatížení na blízké ulici a také kolísání výšky podzemních vod.

„Největším oříškem rekonstrukce nakonec byly žluté obklady. Oslovili jsme nástupce firmy v Kadani, kde se vyráběly původní dlaždice. Vyšli nám vstříc, ale už neměli s tímto druhem obkladů zkušenosti, a tak bylo několik várek pokažených a museli je vyrábět znova. To celou naši rekonstrukci o pár měsíců zdrželo,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Budova je kulturní památkou a všechny její opravy podléhaly dohledu památkářů. Proto tam nebylo možné osadit nová plastová okna, která by se původním podobala. Z větší části jsou okna repasovaná.

„Nové technologie mohly být použité jen v případech, že to neovlivnilo výslednou podobu. Týká se to například dilatačních spár mezi obklady, které umožní fasádě pracovat vlivem klimatických podmínek, aniž by docházelo k praskání a drolení,“ řekl Línek.

Fasádu poměrně rozsáhlé budovy musel Ladislav Machoň rozčlenit. Navrhl dvě římsy, žluté obklady a rytmicky opakované motivy prohnutých oblouků fasády, které vypadají jako vlnky na moři.

Budova ve tvaru písmene L lemuje bývalé koryto městské řeky a původní městské hradby. Kraj ji vlastní od roku 2011. Postavená byla v letech 1923-1925 pro poštovní zaměstnance ve stylu národního dekorativismu. Za války tam sídlily německé správní a policejní složky. Krajské, okresní a městské úřady v objektu působí od roku 1949.

Reklama

Související témata:

Doporučované