Hlavní obsah

Historickým městem Pardubického kraje se stala Chrudim

Foto: Hoffman 1950, Mapy.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Chrudim získala titul Historické město Pardubického kraje roku 2023. Postupuje do celostátního kola.

Článek

Má šanci získat titul podruhé, vítězem se stala již v roce 2013, uvedla dnes Zuzana Vlasáková z pardubické pobočky Národního památkové ústavu.

„Myslím, že je to dlouhodobé ocenění naší práce, starání se o památky. Získali jsme to za průřez naší práce, restaurujeme sochy, snažíme se naše centrum držet architektonicky v pořádku. Máme dotační program pro ochranu domů v centru, abychom je udrželi v historickém duchu,“ řekl starosta František Pilný (ANO).

Komise ocenila obnovu staré radnice na Resselově náměstí, měšťanského domu čp. 129 v Koželužské ulici a kostela sv. Kateřiny. Oceněno bylo též restaurování soch sv. Václava a sv. Vojtěcha v Široké ulici, stejně tak zájem města o prohlašování nových kulturních památek.

„V loňském roce byl takto prohlášen městský park v Chrudimi, který je spolu s Růžovým paloučkem u Litomyšle teprve druhou samostatně prohlášenou památkou zahradního umění v Pardubickém kraji,“ řekla Vlasáková.

Město loni také navrhlo na památkovou ochranu pozdně funkcionalistickou zastávku na Podhůře z roku 1961. Je jedním z posledních děl ateliéru architekta Cyrila Luhana.

„Tato stavba nemá dle Metodického centra moderní architektury v Brně v České republice srovnání. Jedná se rovněž o jedno z mála děl vzniklých v takzvané akci Z, které Národní památkový ústav doporučil k prohlášení za kulturní památku,“ řekla Vlasáková.

Právě zastávku chce město letos obnovit. Soukromá nadace na to městu dá 310 000 korun. Další investice město v historickém centru připravuje nebo už začalo. „V tuto chvíli rekonstruujeme budovu po státní policii, kterou jsme získali bezúplatným převodem. V centru se snažíme měnit asfalt za kostky, letos další ulice uděláme. Restaurujeme sochy v Široké ulici. Osadili jsme kopie barokních soch do Klášterních zahrad. To má velký úspěch,“ řekl Pilný.

Originály Alegorie čtvera ročních období pocházejí ze zámecké zahrady v Bezně na Mladoboleslavsku. Kopie nejsou na podstavcích jako originály. „Když vznikaly barokní sochy třeba na Kuksu, jsou umístěné ve výšce očí, ale když jedete na koni. Kdo dnes jezdí na koni? Proto sochy nejsou na podstavcích, ale na zemi, aby byly v úrovní očí,“ řekl Pilný.

Za rok 2022 titul v kraji i celostátně získalo Vysoké Mýto. Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Ministerstvo kultury a Ministerstvo pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníků.

Reklama

Doporučované