Hlavní obsah

Pardubice nejspíš nechají zbourat celý dům kvůli autobusovému terminálu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dům na náměstí Jana Pernera v Pardubicích město patrně nakonec nechá zbourat celý. Zatím má demoliční výměr na dvě třetiny objektu. Místo budovy bude v lokalitě terminál pro regionální autobusovou dopravu.

Článek

Když v roce 2015 začalo město vyjednávat o zbourání domu s nájemníky, tři ze zhruba třicítky obyvatel se odmítli vystěhovat. K dohodě s nimi dospěla radnice až po letech letos v lednu. Nájemníci už jsou teď nastěhovaní v jiných městských bytech.

Mezitím magistrát hledal řešení, jak bude stavět terminál. Zvolil variantu ubourat dvě třetiny domu a třetinu nechat pro dva nájemní byty, přičemž v přízemí by bylo zázemí městské policie. Vzhledem k tomu, že se nakonec povedlo dojednat dohodu s nájemníky, je zřejmě lepší celou budovu zbourat.

„Jsem rád, že jsme došli k dohodě s nájemníky, zpětně jim chci poděkovat. Musíme prostranství doprojekovat, bude tam víc zeleně. Doufám, že to občané ocení, když budou čekat na svůj spoj,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO). Návrh projedná ve čtvrtek zastupitelstvo.

Místo minulý týden převzala stavební firma a začíná terminál s označením B stavět. Potrvá jí to zhruba rok. Oblast je u vlakového nádraží, od roku 2017 je tam také terminál městské hromadné dopravy.

V místě terminálu linkových autobusů bude také ústit lávka přes kolejiště, která povede na Duklu. Pro tamní obyvatele to bude velká zkratka, protože železnice kříží město a přímá trasa na nádraží dosud nevede. U lávky v dukelské části chce město také v budoucnu stavět parkovací dům.

Reklama

Doporučované