Hlavní obsah

V Pardubicích začala Aviatická pouť. Nabízí ve vzduchu i na zemi desítky letounů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jubilejní 30. ročník Aviatické pouti v Pardubicích za dopoledne navštívily tisíce návštěvníků. Neodradilo je ani větrné a místy deštivé počasí.

Článek

K vidění ve vzduchu i na zemi je zhruba 60 letounů, včetně vrtulníků a historických strojů. ČTK to dnes řekl mluvčí akce Petr Navrátil. Aviatická pouť na pardubickém letišti pokračuje také v neděli, letový program je stejný. Podrobnosti k programu jsou na webu.

„Jsme nadšeni, že i přes nepřízeň počasí můžeme prakticky po třech letech přivítat návštěvníky Aviatické pouti v tak velkém počtu. Trápí nás trochu počasí, jsou drobné změny v letovém programu, které se během dne vyvíjejí. Program upravujeme podle aktuálního počasí tak, aby mohlo vzlétnout maximum vystupujících,“ řekl ČTK Navrátil.

Program kvůli válce na Ukrajině vynechá bojové scény, naopak předvede ukázku záchrany lidí s pomocí vrtulníku.

Na programu je i několik novinek. Poprvé se v Pardubicích předvede Sea Fury, poslední vrtulový stíhací letoun, který sloužil u britského královského námořnictva, a zároveň jeden z nejrychlejších sériově vyráběných letounů s jedním pístovým motorem. Premiéru má v Pardubicích také letoun Wright Flyer III, třetí letoun postavený bratry Wrightovými během zimy 1904 až 1905. Lidé si mohou prohlédnout letuschopnou repliku stroje ve statické ukázce. K historickým strojům patří také replika letadla Blériot XI, se kterým provedl svůj první úspěšný let Jan Kašpar 16. dubna 1910, a stal se tím prvním pilotem české národnosti nad územím Čech.

Letos v Pardubicích nechybí ani americký vrtulník Bell 47, se kterým je spojená pozemní scéna, která bude připomínat kultovní americký seriál M.A.S.H. Na akci se také divákům předvede vrtulník Bo-105, což je první akrobatický stroj s rotujícími nosnými plochami. Pilotovat ho bude Felix Baumgartner, který je známý především díky svému skoku ze stratosféry na Zemi.

Na programu je také letecká akrobacie nebo veřejná premiéra letadla Miles M-14A Magister Mk. I, který má přímou vazbu na československé piloty působící za druhé světové války v řadách britského Královského letectva (RAF).

V pozemním programu lidé mohou nahlédnout například do gripenů, zažít virtuální lety letadlem, uvidí RC modely kamionů a nebo ochutnat speciality na Air food festivalu.

Na akci lze přijet autem, parkoviště je na závodišti, odstavit auta lze také v areálu letiště. Dopravní podnik zajišťuje kyvadlovou dopravu autobusy. Na letiště je rovněž možné dostat se vlakem z hlavního nádraží do stanice Závodiště.

Letošní jubilejní Aviatická pouť se koná opět před publikem, loni byla kvůli koronavirové pandemii letecká přehlídka bez diváků na místě, a to pouze v živém přenosu. V roce 2020 byla akce zrušena.

Reklama

Doporučované