Hlavní obsah

Výstava v Přelouči dokumentuje dětské tábory od 30. let minulého století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum v Přelouči na Pardubicku v pondělí zahájí výstavu o dětských táborech, na které jezdily od 30. let minulého století přeloučské děti. Jejich pobyty v Krkonoších zobrazuje kolem 300 fotografií.

Článek

Výstava bude ve výstavním sále kulturního a informačního centra.

Rekreovat se děti z Přelouče a okolí jezdí s přestávkami 90 let zejména do Bratrouchova nedaleko Jablonce nad Jizerou na Semilsku. Počátky spadají do roku 1898, kdy přeloučský Sokol začal pomáhat příhraničním organizacím v Bítouchově, Pasekách nad Jizerou a Bratrouchově. „Rekreace byla velmi oblíbená a většina účastníků na tábory dodnes ráda vzpomíná,“ řekl správce muzejních sbírek Matěj Pešta

V letech 1931 až 1948, s válečnou přestávkou, se pak začaly v Bratrouchově konat také dětské tábory. Na ně navázaly nejpozději koncem 50. let 20. století tábory pionýrské. Pořádala je Tesla Přelouč pro děti nejen svých zaměstnanců, a to až do roku 1992.

„Postupně zde vybudovala chatky a velkokapacitní chatu, takže bylo možné na jeden turnus tábora poslat i 200 dětí a šly pořádat i zimní tábory,“ uvedl Pešta.

Nejvíce prostoru je na výstavě věnováno období let 1962 až 1992, ze kterých se dochovalo značné množství dokumentace. Za léto se v Bratrouchově vystřídaly tři turnusy a konal se také zimní tábor. Výstava přibližuje typický průběh tábora, vývoj zázemí, věnuje se různorodým názvům oddílů.

V 90. letech 20. století tábory skončily, ale od roku 2001 v přilehlé oblasti opět pořádá tábory Dům dětí a mládeže Přelouč. Snímky a dokumenty daroval muzeu dlouholetý hlavní vedoucí tábora Miloslav Machač.

„Na výstavě je k vidění zejména téměř 300 fotografií a zhruba 200 ukázek z táborových kronik. Ve vitrínách jsou vystavené kroniky, různé další tisky, odznaky a ukázky z přípravy vedoucích oddílů. Nechybí vlajka tábora z roku 1990,“ řekl Pešta. Výstava v Přelouči potrvá do května.

Reklama

Související témata:

Doporučované