Hlavní obsah

Muzeum v Rokycanech ukázalo poprvé originál nejstarší pergamenové listiny

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Muzeum Doktora Bohuslava Horáka v Rokycanech ukázalo poprvé veřejnosti nejstarší pergamenovou listinu uloženou na území ČR.

Článek

Originál darovací smlouvy římského císaře Oty III. pro hraběte Rambalda II. ze šlechtického rodu Collaltů je ze 14. listopadu roku 994. Pergamen o formátu větším než A3 byl s dalšími třemi vzácnými listinami představen na výstavě Z Trevisa do Brtnice - příběhy rodu Collalto. „Jsou tu originály listin uložených ve státním okresním archivu v Rokycanech,“ řekla jeho vedoucí Hana Hrachová.

„Nejstarší dochovaná listina na území České republiky se týká severní Itálie. Ota III. věnoval majetky v okolí města Trevisa jednomu z příslušníků šlechtického rodu Collalto, Rambaldovi II., za to, že poskytl služby budoucímu římském císaři. Věnoval mu pozemky, les a jednoho poddaného,“ uvedla. K Rokycansku nemají listiny žádný vztah, do města se dostaly na konci první světové války zřejmě jako válečná kořist. Až do roku 1967 byly na radnici v nedalekém Mýtě. „Objevili je za skříní v balíku, nikdo nevěděl, co to je, a předali je archivu. Ta nejstarší byla v nejhorším stavu, zmuchlaná,“ uvedla Hrachová. Hned po objevení byl pergamen asi rok restaurován v ústředním archivu v Praze, kde ho museli pomalu rovnat a namáčet, aby se dál nepoškodil. A od té doby se dvakrát čistil speciálními gumami, aby byl bez prachu.

„Listina je v poměrně špatném stavu. Chybí jí pečeť, kterou si k ní lidé většinou vybaví, a je potrhaná. Restaurátorky jí daly nějakým způsobem dohromady, ale jsou na ní vidět záhyby a místa, kde byla roztržená,“ uvedla Hrachová. Originál, který muzeum vystavuje pouze tento víkend, je v rokycanském archivu. Digitální kopie je přístupná na webu archivu.

Šlechtický rod Collalto měl hodně statků na Moravě kolem Znojma a Jihlavy. Další rodové větve zůstávaly v Itálii a v Rakousku, dodnes mají v okolí Collalta, zhruba 50 kilometrů severně nad Benátkami, vinice. Původní tituly Collaltů v 10. století byly hrabata z Trevisu, teprve koncem 12. století si koupili hrady v San Salvatoru. Hlavním rodovým sídlem na Moravě byla Brtnice.

Muzeum dnes dále vystavuje listiny francouzského krále Jindřicha II., papeže Evžena IV. a kardinála z Boloni, které jsou z let 1547, 1445 a 1350. „Ty byly také v tom balíčku v Mýtě, ale v lepším stavu,“ uvedla vedoucí. Vystavovaly se už před čtyřmi lety v Brně, kde je větší část archivu Collaltů.

Hodnotu pergamenu z roku 994 si Hrachová netroufla odhadnout. „Pro Rokycany je to důležitá věc, že se může prezentovat i na poli historie takto významnou nejstarší listinou, která je uložena díky legionářům v našem archivu, kde působil pět let jeden z nestorů archivnictví Augustin Sedláček,“ řekl místostarosta Tomáš Rada. Druhá nejstarší v ČR je podle Hrachové zakládací listina litoměřické kapituly z roku 1057.

Reklama

Související témata:

Doporučované