Hlavní obsah

Nová cyklostezka za 9,3 mil. Kč propojila plzeňské části Újezd a Červený Hrádek

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nová cyklostezka, dlouhá necelé dva kilometry, spojila dvě okrajové části Plzně - Červený Hrádek a Újezd na východě města.

Článek

Na stavbě za 9,3 milionu korun se podílel magistrát a čtvrtý městský obvod Doubravka, na jehož území obě bývalé obce leží. Cyklostezka byla dokončena v září, v říjnu se dokončovaly terénní úpravy a teď čeká na kolaudaci. V místech, kde obvod vlastní pozemky, nebo kde to majitelé pozemků dovolí, bude cyklostezku lemovat víc než 80 ovocných stromů, zejména jabloní, švestek a višní, řekl dnes ČTK starosta obvodu Tomáš Soukup (ANO).

Cyklostezka vznikla v místě historických polních cest, které se po desítkách let dočkaly obnovy. Trasy propojující okrajové části Plzně byly rozorány zřejmě v padesátých letech minulého století, kdy se scelovaly zemědělské pozemky. Nejvyšší bod cesty nabízí výhled na Plzeň, další atraktivní výhled na trase je pohled na komín bývalé smaltovny a za ním se tyčící vrch Chlum.

„Část cyklostezky má asfaltový povrch, část je přírodní ze zpevněného kameniva. Jejím vybudováním vzniká další bezpečné spojení vnějších částí Plzně. Cyklisté, kteří jezdí z Újezdu do Červeného Hrádku častěji, tak získávají možnost další alternativy,“ uvedl končící náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Nová komunikace pro cyklisty a chodce má dvě větve. První úsek dlouhý 930 metrů s šířkou tři metry má zpevněný povrch z drobného kameniva. Začíná v napojení na ulici Na Drážkách v Újezdě a vede na jihovýchod k telekomunikačnímu stožáru nad Červeným Hrádkem. Druhá větev s délkou 830 metrů a šířkou 2,5 metru vychází z původního šířkového provedení cesty a byla limitována vlastnickými poměry sousedních pozemků. Úsek propojuje červenohrádeckou Jižní ulici s ulicí Na Drážkách v Újezdě u bývalé smaltovny. Vzhledem ke sklonu komunikace dostala tato část asfaltový povrch, který je odolnější vůči vodní erozi. Cyklisté se díky nové stezce budou moci vyhnout často blátivému úseku cesty na soukromém pozemku u Hrádeckého potoka v ulici Na Háji, doplnil Jan Hakl z městské organizace Správy veřejného statku města Plzně, která hradila polovinu nákladů na cyklostezku. Druhou půlku platil obvod.

Reklama

Doporučované