Hlavní obsah

Dnes je charitativní Dárcovské úterý. Loni se vybralo rekordních 73,5 milionu korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na dnešek připadá charitativní Dárcovské úterý neboli Giving Tuesday. Vzniklo jako protipól k nákupnímu šílenství na Black Friday, tedy Černý pátek se slevami a utrácením.

Článek

V Česku se akce koná pošesté, celkem Češi darovali více než 180 milionů korun, loni se vybralo rekordních 73,5 milionu korun. Ve světě se Dárcovské úterý uskutečnilo poprvé v roce 2012. Konkrétní tipy a nápady, jak se může zapojit kdokoliv, jsou na webu Giving Tuesday. Na znamení dobrých skutků se dnes večer v barvách Giving Tuesday rozsvítí i některé pražské památky.

Kromě tradičního nasvícení rozhledny na Petříně v červené a modré barvě spatří Pražané ještě obří srdce na budově Národního divadla. Pořadatelé připomněli, že právě tato stavba vyrostla za peníze ze sbírky.

Potřebným či na prospěšné projekty mohou přispět drobní dárci, firmy i nadace. Zapojit se mohou také dobrovolníci. „Zúčastnit se Giving Tuesday není vůbec nic složitého a nemusí to stát ani korunu. Je na každém, jestli se zapojí darováním svého času, pomocí vybrané organizaci jako dobrovolník, věnuje peníze potřebným nebo nabídne své odborné znalosti, které by mohly někomu prospět. Každý dobrý skutek se počítá,“ uvedli organizátoři. V Česku akci, stejně jako v předešlých letech, zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti.

Přehled registrovaných aktivit a výzev, kde je možné pomoci, najdou zájemci na webu. Podpořit lze například zajištění kufříků vzpomínek pro odložená miminka, přispět k šíření osvěty o mozkové příhodě nebo pomoci handicapovaným zvířatům či seniorům. Další možností jsou třeba sbírky potravin nebo nákup nocleženky, tedy poukazu, který člověku bez domova umožní strávit noc v teple.

Loni se v Česku do Dárcovského úterý přihlásilo 238 dobročinných projektů, které žádaly o podporu. Vybralo se 73,48 milionu korun. Předloni kampaň vynesla 70,99 milionu, o pomoc usilovalo 333 projektů. V roce 2018 lidé přispěli částkou 31,92 milionu korun a o rok dříve to bylo 7,38 milionu korun. Za první ročník, který se konal v roce 2016, pořadatelé částku neuvedli. Ve světě se v minulém roce vybralo na Dárcovské úterý celkem 2,47 miliardy dolarů (zhruba 56 miliard korun), zapojilo se 190 zemí.

Reklama

Související témata:
Giving Tuesday

Doporučované