Hlavní obsah

Do dnešní pražské aukce míří numismatické materiály za 120 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V pražském hotelu Mandarin Oriental se dnes koná největší letošní aukce mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických materiálů. Sběratelé budou mít možnost vybírat z 518 položek.

Článek

Dražba, jejíž hodnota se odhaduje až na 120 milionů korun, bude sálová, ale i prostřednictvím internetu a telefonu. Hitem aukce bude desetidukát Albrechta z Valdštejna s vyvolávací cenou pět milionů korun. Akci pořádá největší aukční dům s numismatikou v ČR a na Slovensku Macho & Chlapovič.

Desetidukát vyrazila v roce 1631 vévodská mincovna v Jičíně. „Aktuálně jde zřejmě o nejdražší kus této aukce. Má nejen velmi silný příběh, ale jeho cenu ovlivňuje i skutečnost, že po Valdštejnově zavraždění v roce 1634 přikázal císař Ferdinand II. pod hrozbou zabavení majetku všechny Valdštejnovy mince roztavit a kov zpracovat na ražbu mincí císařských. Ačkoliv je vyvolávací cena stanovena na pět milionů korun, očekává se, že by mohla vyšplhat až na deset milionů Kč,“ uvedl spoluzakladatel aukční síně Macho & Chlapovič Elizej Macho.

Dalším vzácným kouskem je Platinová medaile z roku 1826. Jde o kabinetní kus se zrcadlovým leskem kontrastující s plochami vysokého reliéfu. Je to nejhezčí známý kus na trhu ražený v platině a jde tedy o extrémně vzácnou památku na korunovační ceremoniál Mikuláše I. Vyvolávací cena je téměř 2,5 milionu Kč. Vzácnou je i další Platinová medaile u příležitosti nástupu Kateřiny II. na carský trůn dne 18. června 1762, a to s vyvolávací cenou 1,95 milionu Kč.

Významný prostor dostanou rovněž zkušební ražby. Jde o mince, jejichž ražba se uskutečňovala na zkoušku při formování nové měnové soustavy podle několika výtvarných návrhů jako podklad pro výběr nejvhodnějšího modelu a slitiny.

Hlavní část aukce začne ve 13:00 a potrvá až do večerních hodin. V dalších dnech se pak uskuteční aukce elektronická, kam aukční síň získala rozsáhlou sbírku mincí Leopolda I. od významného sběratele, který sbírku systematicky budoval více než 40 let. Sbírka čítá téměř 700 mincí nižších, ale rovněž velmi zajímavých nominálů.

Poptávka po numismatických předmětech se výrazně zvyšuje. Macho & Chlapovič předpokládá, že zhoršující se bezpečnostní situace v Evropě spolu s inflací tento trend v roce 2022 nezchladí.

Reklama

Doporučované