Hlavní obsah

Festival Signal zahájí videomapping na kostele na Karlínském náměstí v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Videomapping na fasádě kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí v Praze dnes zahájí 11. ročník festivalu Signal.

Článek

Projekt s názvem Echo od japonského studia Flightgraf, který vznikl speciálně pro festival, propojí přírodu, životní prostředí a architekturu. Festival do neděle 15. října nabídne celkem 20 instalací, vedle karlínského kostela rozsvítí videomapping také budovu Městské knihovny na Mariánském náměstí.

Přehlídka letos vstupuje do druhé dekády, loni ji podle odhadu pořadatelů navštívilo za čtyři dny přes půl milionu lidí. Loňský ročník se tak stal nejúspěšnějším v desetileté historii akce.

Na letošní rok pořadatelé připravili dvě trasy, jednu v centru Prahy a druhou v Karlíně a Holešovicích. První trasa začne na Klárově v Kunsthalle a povede přes řeku a Mariánské náměstí na náměstí Republiky. Druhá trasa začne na Florenci a povede napříč celým Karlínem až k Invalidovně. Deset instalací v rámci obou tras bude volně přístupných, sedm je interiérových, na které si lidé musí koupit vstupenku. Ta je buď za 340 korun, nebo za 1690 Kč, pokud lidé chtějí obejít frontu a přijít se podívat na festival mimo vymezený čas.

Vedle instalací speciálně vytvořených pro letošní ročník je součástí festivalu i projekt Satelity, ve kterém tři stávající díla ve veřejném prostoru doplní nové zvukové a světelné instalace. Jde o díla Zdeňka Sýkory na Letné, Federica Díaze na Bořislavce a Jiřího Příhody v areálu Rustonky na Invalidovně. Tvoří jakousi exkurzi mimo hlavní trasy festivalu. Tvůrci vizuální identity festivalu Jan Brož a Jan Novák podle pořadatelů poprvé pracovali s umělou inteligencí. Té zadávali takzvané prompty, tedy dílčí úkoly, a s její kooperací vytvořili unikátní sadu písmen, které tvoří logo festivalu.

Reklama

Doporučované