Hlavní obsah

Hlasový robot pomáhá seniorům rozpoznat podvodné telefonáty

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Policie spustila projekt, který má pomoci seniorům rozpoznat hovory od podvodníků. Hlasový robot po zvednutí sluchátka řekne volanému důležité rady, jak podvodný telefonát rozpoznat a jak se při něm a následně po něm zachovat.

Článek

Podvodníci způsobí seniorům ročně škody za desítky milionů korun. Pachatelé starším lidem zavolají na pevnou linku a přesvědčují je, aby se vzdali svých úspor. „Příběhy, které přitom starým lidem vyprávějí, jsou velmi propracované,“ sdělil Martin Šemík, mediální zástupce společnosti Conectart, která projekt technologicky zastřešila.

Volající se často vydávají za rodinné příslušníky, nejčastěji za vnuky. Většinou přesvědčí seniory o tom, že se dostali do složité situace - že se ocitli v nemocnici či na policejní služebně kvůli autonehodě. Volaného požádají o peníze, pro které si údajně pošlou kamaráda.

„Následky podvodných telefonátů mohou být fatální. Okradený senior může zažívat nejen existenční problémy, ale také fyzické i psychické dopady prožitého šoku,“ uvedl Šemík. Hlasový robot proto podle něj například poradí starším lidem si hovor okamžitě ověřit a případně volat na linku 158.

Policie přijme každoročně několik set oznámení od seniorů, škody se pohybují kolem 30 milionů korun. Pokles zaznamenali policisté pouze v roce 2020, kdy se epidemie koronaviru odrazila také v poklesu páchané kriminality.

Reklama

Související témata:

Doporučované