Hlavní obsah

Jaroslav Rudiš dnes dostane Cenu Karla Čapka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Cenu Karla Čapka pro rok 2022 dnes v pražském Divadle Archa dostane spisovatel Jaroslav Rudiš. Cenu udílí České centrum Mezinárodního PEN klubu.

Článek

Porota při svém letošním výběru uvedla, že Rudišovo literární dílo je hluboce založené a má přesah do soudobé hudby, filmu a divadla, má svůj severočeský domicil a jeho živým symbolem je železnice překračující hranice jazyků a krajů a utvářející lidské společenství a dějiny.

Laureát obdrží šek na 100 000 korun. Cena Karla Čapka se udílí od roku 1994, kdy ji poprvé obdrželi Günter Grass a Philip Roth u příležitosti Světového kongresu PEN klubu v Praze. Cena se předává každý sudý rok za významný literární počin s přihlédnutím k tomu, zda v souladu s usilováním Karla Čapka laureát i jeho dílo nějak výrazně a srozumitelně přispěli k tomu, aby se ve společnosti prosadily demokratické a humanistické hodnoty nebo aby byly ubráněny. Mezi laureáty Ceny Karla Čapka patří například Josef Topol, Václav Havel, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček, Ivan Klíma nebo Petr Šabach.

Rudiš se proslavil romány jako Grandhotel nebo komiksovou trilogií Alois Nebel.V roce 2019 byl za knihu Winterbergova poslední cesta nominovaný na prestižní cenu Lipského knižního veletrhu a v roce 2020 za ni získal ocenění Chamisso-Preis/Hellerau. Knihu napsal v němčině, loni vyšla česky. Jejím hrdinou je Jan Kraus, pečovatel, který se v Berlíně stará o umírající. Pochází z Vimperku, od roku 1986 žije v Německu. S umírajícími tráví poslední chvíle jejich života.

Jedním je Wenzel Winterberg, téměř stoletý rodák z Liberce, který Krause požádá, aby s ním vyrazil na poslední cestu střední Evropou. Společně se vydají vlakem z Berlína do Sarajeva podle starého bedekru pro Rakousko-Uhersko z roku 1913. Putují po stopách Winterbergovy dávné lásky Lenky, která se ztratila na začátku poslední války.

Za osobní účasti autora měla v sobotu v Brně jevištní podoba románu, uvedlo ji Divadlo Feste s režisérem Jiřím Honzírkem.

Reklama

Doporučované