Hlavní obsah

Lennonova zeď se vydá na cestu do Paříže či Bruselu

Foto: ČTK

Lennonova zeď.

Reklama

Slavná pražská Lennonova zeď, na níž především v době nesvobody v Československu lidé psali, kreslili nebo vyrývali svou touhu po volnosti, se na podzim dostane do několika evropských měst.

Článek

Umožní to mezinárodní kulturní projekt Zeď svobody a energie, který je součástí předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Zúčastní se ho 27 umělců z 27 zemí a jako speciální hosté budou pozváni i umělci z Ukrajiny a Norska.

Společné dílo pak vytvoří 7. září na pražskou Lennonovu zeď na Malé Straně. „Hlavní téma je svoboda a energie, na tato témata budou umělci tvořit. Všichni umělci udělají skici a podle jejich výběru pak budou malovat přímo na zeď. Dílo vznikne za jediný den, kdy všichni přijedou do Prahy,“ řekl iniciátor projektu, výtvarník Pavel Šťastný. Jako kurátor vede projekt za Českou republiku, umělec Yann Toma pak za Francii.

„A protože předsedáme Evropské unii, řekli jsme si, že by bylo skvělé, kdybychom nějakým způsobem po Evropě ukázali tuto naši zeď třeba pro ty, kdo sem nemohou dorazit. Druhý den ji tedy hned vyfotíme, vytiskneme 1:1 a vyrobíme z ní nafukovadlo,“ uvedl. „Jako poctu Francii, která je předsedající zemí v prvním pololetí roku 2022, chceme přivézt následně společné dílo z Lennonovy zdi v Praze do Paříže,“ doplnil.

Společně s Autoklubem České republiky pak v říjnu plánují jízdu s názvem Prague-Paris Rallye of Freedom & Energy na trase Praha - Štrasburk - Paříž - Brusel - Praha. Tedy symbolicky v městech reprezentujících historii i současnost Evropské unie. V každém z měst představí jako symbol svobody nafukovací Lennonovu zeď o velikosti 35 krát 5 metrů a šířce dva metry. Zájem o zeď projevily podle Šťastného i další evropské země.

Projekt a jeho název vznikl před mnoha měsíci ještě v loňském roce, kdy se nevědělo o tom, že slovo energie se dnes bude skloňovat často zejména s ohledem na rostoucí ceny ropy a plynu, a kdy si málokdo představoval, že na Ukrajině vypukne válka. „O to více jsou dnes ta témata aktuálnější. V případě energie mám za to, že bychom při svém předsednictví měli dát Evropské unii novou energii,“ řekl Šťastný.

Na vzniku projektu se společně podílel místopředseda Senátu Jan Horník s Michalem Fleischmannem, velvyslancem České republiky v Paříži. Projekt byl zařazen do vládních kulturních projektů CZ PRES.

Reklama

Související témata:

Doporučované