Hlavní obsah

Na pražské Kampě bude dnes další benefiční koncert na podporu Ukrajiny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na pražské Kampě se dnes uskuteční benefiční koncert na podporu Ukrajiny, která od minulého týdne čelí ruské invazi.

Článek

Připravilo jej 270 českých kulturních institucí připojených k výzvě Kultura pro Ukrajinu s cílem vyjádřit solidaritu ukrajinským obyvatelům a vybrat peníze na jejich podporu. Na koncertu vystoupí například Vladimir 518, Jaroslav Hutka, Aneta Langerová nebo Pražský filharmonický sbor.

Podobné koncerty se konaly i v uplynulých dnech na různých místech Česka, jeden z nich uspořádala Česká televize v úterý na Václavském náměstí. Podle pořadatelů z ČT se během více než tříhodinového koncertu vybralo přes dárcovské DMS 22,5 milionu korun a dalších 158 milionů korun dorazilo do sbírky SOS Ukrajina neziskové organizace Člověk v tísni.

Také koncert na Kampě má podpořit sbírku Člověka v tísni, peníze z ní mají pomoci obětem konfliktu i uprchlíkům. Přispívat na ni lze přes web humanitární organizace nebo na její sbírkový účet 93209320/0300.

Program začne na Kampě v 18:00 a vedle českých interpretů se v něm představí ukrajinští a ruští umělci. „Bylo pro nás důležité na jednom pódiu spojit české, ukrajinské a ruské umělce a ukázat naší soudržnost s Ukrajinou. Češi projevují neskutečnou vlnu solidarity a pomáhají všemi možnými prostředky. Ukrajinci nasazují své životy za svou zemi a za mír celého světa. A Rusové své hrdinství ukazují v ulicích Ruska, kde podepisují petice proti válce a demonstrují i za cenu vězení a tvrdých postihů,“ uvedl jeden z iniciátorů akce Martin Šolc.

Hudební vystoupení podle organizátorů doplní řečníci, mezi nimi například ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Celá akce bude v přímém přenosu k vidění také na sociálních sítích zúčastněných organizací. Mezi nimi jsou například Festival svobody, Koncert pro budoucnost, Signal Festival, Jatka 78, Národní divadlo nebo Colours of Ostrava. Bližší informace jsou na facebooku Kultury pro Ukrajinu.

Reklama

Doporučované