Hlavní obsah

Na pražské Palmovce vznikne nové náměstí Bohumila Hrabala

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na pražské Palmovce vznikne nové náměstí Bohumila Hrabala. Cílem je mimo jiné zlepšit kvalitu prostředí a zvýšit bezpečnost. Vznikne nový blok domů s pasáží, kavárna se střešní terasou, posezení a přibude zeleň.

Článek

Upraven bude prostor okolo synagogy a rovněž zmizí nynější autobusové nádraží. Proměna náměstí by mohla být hotova v roce 2025. Stavba by měla vyjít na 80 milionů korun. Novinářům to dnes řekli zástupci magistrátu, Prahy 8 a architekti, kteří novou podobu Palmovky připravují.

„Městská část si od proměny slibuje kultivaci prostoru a vznik místa pro setkávání. Chceme zde vytvořit moderní část města a zvýšení bezpečnosti,“ řekl radní Prahy 8 Tomáš Hřebík (TOP 09 a STAN).

„Nyní projektujeme dokumentaci pro stavební povolení, což je na rok a půl, následně další dokumenty,“ řekl architekt Filip Tittl z kanceláře Unit architekti, která se na proměně podílí. Kompletní proměna náměstí by podle něj mohla být hotova zhruba v roce 2025.

Při rekonstrukci náměstí vnikne na místě současného autobusového nádraží nový blok domů. V něm budou jak komerční prostory, tak byty. Součástí bude obchodní pasáž, která propojí ulici Na Žertvách s ulicí Na Hrázi, kde v dnes již neexistujícím domě bydlel spisovatel Bohumil Hrabal. V domě budou i restaurace s předzahrádkami.

Pro obyvatele vzniknou tzv. pobytové plochy, kde budou moci lidé trávit volný čas. Vysázeno bude nové stromořadí a umístěna zde bude rovněž jabloň, která jako by se, podle architektů, přesunula z dvorku domu, kde Hrabal bydlel. Vznikne plácek s herními prvky nebo mlhoviště a další vodní prvky. Prostor bude také pro tržiště.

Zachovány zůstanou všechny tramvajové tratě i část autobusových linek, konkrétně elektrobusy či trolejbusy. Současné budovy autobusového nádraží budou zbourány.

Součástí bude rovněž připomínka spisovatele Bohumila Hrabala, který žil v ulici Na Hrázi. Spisovatel bude připomenut drobnými úpravami, nikoliv sochou či pomníkem. Současně s tím vznikne sbírka povídek předních českých autorů, které budou vycházet z Hrabalova odkazu. Mezi oslovenými je například spisovatel Jáchym Topol.

Vedení města v pondělí schválilo rovněž vybudování cesty pro pěší, kteří by se tak dostali z Palmovky do ulice Švábky a na Rohanský ostrov. V plánu je vybudovat až tři metry širokou cestu s mlatovým povrchem. Upraveno bude rovněž zanedbané veřejné prostranství mezi Palmovkou a Libeňským mostem.

Reklama

Doporučované