Hlavní obsah

Praha chce nalákat nové pěstouny, připraví kampaň

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Praha spustí kampaň určenou k náboru nových lidí do databáze pěstounů, kteří zde schází. Potřeba nových pěstounů souvisí se změnou zákona, podle níž nebude od konce roku 2025 možné umisťovat děti do tří let do kojeneckých ústavů.

Článek

Nábor má navazovat na kampaň uskutečněnou v loňském roce. Podle schváleného dokumentu potřebuje město do konce příštího roku zajistit, aby v databázi pěstounů na přechodnou dobu bylo minimálně 80 osob a ideálně 100 osob, přičemž nyní aktivně vykonává přechodné pěstounství 42 lidí. V případě dlouhodobé pěstounské péče nyní čeká na zprostředkování dětí 44 lidí, ideální by podle magistrátu bylo 60. „Stavy pěstounů je nutno udržovat na této úrovni kontinuálně,“ píše se v dokumentu.

Město nyní k přípravě kampaně ustanoví pracovní skupinu. Další postup má navazovat na kampaň, kterou pro město od podzimu 2020 do konce loňského roku uskutečnila agentura PR Konektor a která podle magistrátu zřejmě měla dopad na meziroční zvýšení počtu žádostí o zařazení do evidencí pěstounů na zhruba dvojnásobek. Příští rok má kampaň město podle materiálu vyjít na dva miliony korun.

V kampani vznikl například web www.novipestouni.cz nebo stránka na facebooku, které by mělo město převzít. V plánu je také spolupráce s Českou televizí na tvorbě dokumentárního filmu Plné hnízdo na téma pěstounské péče, který televize připravuje pro každý z krajů a hlavní město a které by měla postupně odvysílat v příštím roce.

Město nedávno založilo Sociální nadační fond Prahy, který mohou mimo jiné využít i pěstouni. Magistrát jim přes fond může poskytnout peníze na služby, které nejsou pokryté ze státních dávek. Mohou podávat žádosti o příspěvky mimo jiné na svůj profesní rozvoj, terapeutické služby nebo na volnočasové aktivity pro svěřené děti. O podporu mohou žádat jak lidé, kteří mají aktuálně svěřené děti ve své péči, tak pěstouni na přechodnou dobu, kteří momentálně o žádné dítě nepečují, ale jsou připraveni ho přijmout.

V Česku bylo podle výkazů ministerstva práce na konci loňska 11.800 dlouhodobých pěstounů. Z nich víc než polovinu tvořili prarodiče, téměř pětinu jiní příbuzní a desetinu jiní blízcí. Celkem jich bylo 9500. Zprostředkovaných cizích pěstounů byla necelá pětina, tedy 2300.

Reklama

Doporučované