Hlavní obsah

Praha příští rok splatí pětimiliardový dluhopis Evropské investiční bance

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Magistrát v příštím roce splatí pětimiliardový dluhopis Evropské investiční bance (EIB) a sníží zadlužení z nynějších 12 na šest miliard. Kromě dluhopisu město umoří ještě další úvěry. Na zaplacení dluhu město dlouhodobě spoří.

Článek

Město loni splatilo druhý ze dvou dluhopisů EIB. Vedení města zahájilo přípravu rozpočtu na rok 2023, který budou ale dodělávat a schvalovat radní a zastupitelé, kteří vzejdou z komunálních voleb konaných 23. a 24. září.

„Letos jsme dosáhli nejnižšího zadlužení za posledních 20 let a v příštím roce to bude další významné snížení. Pět miliard už máme připravených a příštího roku budou moci být splaceny,“ řekl Vyhnánek. Dluhopis by měla Praha splatit přibližně na konci jara.

Po splacení dluhopisu EIB a dalších dluhů zbude městu splatit ještě šest miliard, které tvoří úvěry u EIB. Dluh zahrnuje peníze půjčené v minulosti na likvidaci škod po ničivé povodni v roce 2002 nebo na rozvoj metra. „Veškeré zadlužení bylo na investice. Hlavní město nikdy nefinancovalo svůj provoz skrze úvěry, což je velice dobře,“ řekl Vyhnánek.

Nízké zadlužení na konci příštího roku umožní městu vzít si úvěr na velké stavby jako je například stavba metra D. Na ni již má u EIB předjednán a schválen úvěr 23 miliard korun.

Nejzadluženější bylo hlavní město v roce 2013, kdy činil dluh 33,4 miliardy korun. Druhým nejzadluženějším rokem byl rok 2005, kdy město dlužilo 32,8 miliardy.

Končící vedení města začalo připravovat rozpočet na rok 2023. V něm jsou rozpočtové příjmy Prahy odhadnuty na 101,5 miliardy Kč, což je meziročně více. Pro městské části chystá magistrát vyčlenit 5,72 miliardy korun, což je rovněž meziročně více. Na tzv. strategické investice by mohlo jít 11 miliard Kč a další peníze pak do zbylých projektů. Konečná podoba rozpočtu bude záviset na politické reprezentaci, která vzejde z komunálních voleb.

Reklama

Doporučované