Hlavní obsah

Praha vypsala tendr na projektanta obchvatu Vítězného náměstí

Foto: Pavel Hnilička Architekti

Ilustrační foto.

Reklama

Magistrát vypsal tendr na projektanta plánovaného propojení Evropské a Svatovítské ulice novou silnicí, která má ulevit Vítěznému náměstí. Hodnota zakázky je 14,5 milionu korun. Město připravuje rekonstrukci Vítězného náměstí.

Článek

Nová silnice má vést podél železniční trati za areálem kasáren Generála Píky a v Gymnasijní ulici vedle hotelu Diplomat vyústit na Evropskou ulici. Podle informací ve věstníku jsou předpokládané náklady na stavbu 400 milionů korun, zadání zakázky na projekt radní města schválili předloni koncem října.

Praha také připravuje projekt přeměny Vítězného náměstí, na kterou dříve vypsala architektonickou soutěž. V té uspěla kancelář Pavel Hnilička Architekti. Hlavní myšlenkou úprav je uvolnění středu náměstí odsunutím tramvajového a automobilového provozu tak, aby mohlo plnit funkci standardního náměstí. Celkové náklady na přeměnu náměstí jsou podle dřívějších informací odhadovány na 500 milionů korun bez DPH.

Vítězné náměstí na rozhraní Dejvic a Bubenče vzniklo v roce 1925 a nyní do něj ústí několik ulic - Evropská, Čs. armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Mělo několik názvů, mimo jiné v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Mezi Pražany se pro něj vžil název Kulaťák.

Reklama

Doporučované