Hlavní obsah

Praha začíná hledat vánoční strom, lidé mohou do půlky září zasílat tipy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Taiko začíná hledat pro Prahu strom pro letošní vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Lidé mohou ode dneška do 15. září posílat tipy na jehličnany, které jsou podle nich pro metropoli vhodné.

Článek

Ten, kdo vítězný strom nabídne nebo na něj upozorní, získá odměnu 10 000 korun. ČTK dnes o tom informovala společnost Taiko, která v Praze vánoční trhy pořádá. Letošní vánoční trhy v centru města začnou 2. prosince a potrvají do 6. ledna 2024.

Praha hledá vánoční strom formou soutěže potřinácté, fotografie a popis stromů mohou zájemci posílat na e-mail info@taiko.cz. „Opět žádáme veřejnost, aby nám zasílala svoje tipy na vhodné stromy. Ať už bude stát na jejich pozemku, nebo jen o nějakém vhodném vědí, mohou vybrat ten správný a získat podle pravidel 10 000 korun,“ uvedla mluvčí společnosti Hana Tietze.

Ideálním stromem je podle zástupců společnosti 23 až 25 metrů vysoký smrk ztepilý s rovnoměrným zavětvením a pravidelným kmenem. Vhodnými kandidáty jsou stromy, které jsou přerostlé a začínají být nebezpečné svému okolí, takže je nutné je z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích. Růst může kdekoliv v zemi. „Nikdy nekácíme stromy, které by nebylo nutné z důvodu bezpečnosti nebo plánované stavební činnosti pokácet,“ uvedl Tomáš Jílek z městské společnosti Technologie hlavního města Prahy, která je za kácení, převoz a zdobení stromu odpovědná.

Vítězný strom chtějí organizátoři trhů vybrat 1. listopadu ve spolupráci právě s pražskou společností Technologie hlavního města Prahy. Strom by se pak měl na Staroměstském náměstí v Praze rozsvítit v sobotu 2. prosince.

Jako loňský vánoční smrk byl vybrán 25 metrů vysoký a 58 let starý smrk ztepilý z Kytlice v severních Čechách, který bylo nutné pokácet z bezpečnostních důvodů.

Reklama

Doporučované