Hlavní obsah

Pražskou premiéru multimediální show iMucha přeložili na 26. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Premiéra multimediální show iMucha, která se odehrává na pozadí života a díla autora secesních plakátů i monumentální Slovanské epopeje Alfonse Muchy, by se měla uskutečnit v pražském O2 Universum letos 26. května.

Článek

Plánované datum 16. února organizátoři změnili, aby uspokojili všechny zájemce o účast na premiéře, jejichž počet limitují protipandemická opatření. ČTK o tom za pořadatele informovala Pavlína Stránská.

Vstupenky zůstávají v platnosti. V nutném případě je možné požádat o vrácení vstupného dle podmínek uveřejněných na stránkách prodejní sítě Ticketmaster. Akce je odložená už poněkolikáté. Původně organizátoři plánovali premiéru na rok 2020, na 160. výročí Muchova narození. Uvedení předloni v říjnu ale bylo kvůli pandemii přesunuto na loňský květen a následně na letošní únor.

„Ačkoliv nás nesmírně mrzí, že premiéru posouváme, věříme, že to návštěvníci pochopí. Myslíme i na jejich bezpečí a nechceme jejich zdraví v aktuálně vrcholící vlně ohrozit. I na základě zkušeností z předchozích vln, kdy v jarních měsících bývá situace výrazně klidnější a v souladu s predikcemi odborníků a nadějí, že v dubnu by mohla být natolik dobrá situace, že se opatření uvolní, jsme nové datum stanovili právě na jarní období,“ uvedl jeden z producentů projektu Richard Fuxa.

Příběh o životní cestě slavného malíře, grafika, designéra a vizionáře stylu secese je vyprávěn očima mladého kreslíře komiksů. Projekt iMucha slibuje projekce, moderní hudbu, tanec, akrobacii i atraktivní jevištní ztvárnění. Tvůrci chtějí ukázat, jak by vypadala tvorba progresivního umělce Muchy, kdyby žil v současnosti. Zatím nabídli zájemcům ukázku v podobě videotraileru.

„Uděláme maximum pro to, aby se květnové premiéry mohl zúčastnit herec Pierce Brosnan, jehož hlas celou show provází,“ sdělil spoluautor a režisér projektu Michal Dvořák, který chce s programem iMucha navázat na úspěchy dosažené s jeho předchozím projektem Vivaldianno.

Život známého výtvarníka v nových souvislostech ukázal také režisér Roman Vávra. Jeho snímek Svět podle Muchy, který je kombinací hraného a dokumentárního filmu, měl premiéru v říjnu 2020 a připomněl 160. výročí Muchova narození, které připadlo na 24. července.

Muchův věhlas se zrodil hlavně díky spolupráci s hereckou hvězdou Sarah Bernhardtovou, malíř se ovšem na vrcholu úspěchu rozhodl opustit Paříž, aby pro svůj národ doma vytvořil Slovanskou epopej. Jeho dílo, které bylo podle některých historiků umění anachronismem už v době svého vzniku, dodnes inspiruje tvůrce po celém světě. Odráží se zejména ve streetartu, plakátech pro hudební styl psychedelic rocḱ i japonském komiksu manga. Mezi tvůrce, kteří se k Muchovu odkazu otevřeně hlásí, patří například Stanley Mouse, tvůrce plakátů pro skupiny a hudebníky jako Janis Joplin, Grateful Dead či Jimi Hendrix, americký umělec Mear One nebo japonský ilustrátor Jošitaka Amano.

Reklama

Doporučované