Hlavní obsah

Pražští zastupitelé zamítli výstavbu u Džbánu, o pozemcích se přeli hodiny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Praha nepořídí změnu územního plánu, která by umožnila firmě Molepo stavět na pozemcích v okolí nádrže Džbán. Podnět ke změně v noci na pátek zamítli po několikahodinovém jednání městští zastupitelé.

Článek

Ohledně pozemků se při asi sedmihodinovém projednávání petice místních obyvatel rozhořel spor, ve kterém se vzájemně obviňovali zastupitelé zejména Prahy Sobě a ODS. Zastupitelé nakonec pověřili radu jednáním s majiteli o pozemcích s cílem, aby město mohlo samo zajistit rekreační funkci území kolem nádrže.

Areál u Džbánu vydražila firma Molepo z majetku likvidovaného státního podniku Pražská kanalizace a vodní toky roce v 2012 za zhruba 53 milionů korun. Lídr Prahy Sobě Jan Čižinský označil tehdejší postup, u kterého byli někteří současní zastupitelé ODS, za nestandardní. Vyzval firmu, aby pozemky převedla zpět na město za tehdejší cenu. Zástupci firmy i ODS kritiku tehdejšího postupu ostře odmítli.

Zastupitelé zamítli podnět ke změně územního plánu, bez kterého nemůže firma postavit plánované bytové domy podél Evropské ulice v Praze 6. Firma Molepo nedávno koupaliště uzavřela s odůvodněním, že je v havarijním stavu a že bez výstavby nemá peníze na jeho rekonstrukci. Náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) ve čtvrtek upozornil, že zamítnutím podnětu se nic neřeší a firma ho může podat znovu. Šance je podle něj jenom v jednání s vlastníky o řešení, firma tvrdí, že je k němu ochotná.

Při projednávání petice proti zástavbě, kterou podepsalo asi 11.500 lidí, se diskuse mezi zastupiteli vyhrotila. Čižinský zopakoval, že město podle něj mělo v době prodeje pod vedením ODS opakovaně možnost pozemky získat do vlastnictví, ale nevyužilo ji. Radní pro majetek v tu dobu byla nynější zastupitelka Alexandra Udženija (ODS) a na ministerstvu financí měl likvidaci státního podniku jako náměstek na starosti nynější předseda klubu zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček.

Ten popřel, že by se pozemky u Džbánu prodaly jakkoliv nestandardně, a uvedl, že bude po Čižinském požadovat veřejnou omluvu a zváží právní kroky. „To, co se snažíte vytvořit, je jenom obludná konstrukce plnící vaše zájmy. Nikdo tu nic neporušil,“ řekl. Podezření ostře odmítla i Udženija, podle zástupců ODS jde ze strany Prahy Sobě jen o předvolební kampaň. Čižinský k tomu řekl, že načasování nesouvisí s volbami, ale vývojem kauzy, uzavřením koupaliště a protesty místních obyvatel.

Na jednání kromě zástupců petentů vystoupili i reprezentanti firmy Molepo. Mediální zástupce firmy Jakub Splavec odmítl, že by společnost hlavní město vydírala, chce podle něj jednat s Prahou 6 a magistrátem. Spolumajitel firmy a člen ODS Vladimír Schmalz pak řekl, že podíl ve firmě koupil až v roce 2019, tedy několik let po prodeji pozemků. „Nikdy jsem se jako minoritní akcionář společnosti neúčastnil žádných jednání se samosprávou,“ řekl.

Dodal, že Praha Sobě je ve střetu zájmů, protože v roce 2018 dostala milionový sponzorský dar od firmy, která vlastní sousední pozemky. Podle Pavla Zelenky (Praha Sobě) byl dar od firmy bpd partners standardní a přiznaný příspěvek na kampaň. „Nevím, co je na tom za senzaci,“ řekl s tím, že o střet zájmů nejde. Čižinský dodal, že Praha Sobě dar přijala proto, že majitelé firmy jsou mecenáši, kteří dávají velké množství peněz na veřejné prospěšné projekty. O tom, že firma u Džbánu vlastní pozemky, se dozvěděl až tento týden, řekl.

Reklama

Doporučované